13:21 / 07.02.2021.

Autor: HRT

Petrinja u pjesmi i slici

Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 8. veljače na Trećem

Foto: Petrinja u pjesmi i slici/dokumentarac

U ponedjeljak 8. veljače u 19:45 na Trećem programu pogledajte kratak dokumentarni film Petrinja u pjesmi i slici, nastao je u povodu 140. godišnjice djelovanja amaterskog pjevačkog društva Slavulj iz Petrinje.

Iako su neki gradovi poput Karlovca ili Zagreba imali svoja društva i prije, Slavulj je tijekom 140-godišnje tradicije uspio održati kontinuitet djelovanja, pa danas nosi epitet najstarijega hrvatskog pjevačkog društva s neprekinutom tradicijom.

Film kronološki prati raspjevane Petrinjce u posljednjih, na filmu zabilježenih, četrdeset godina.

Autor je svojevrsnim eksperimentom iz arhivskog materijala napravio toplu posvetu petrinjskim amaterima. Priča je ispričana pjesmom i slikom, bez upotrebe spikerskoga glasa.

Petrinja u pjesmi i slici posveta je običnim ljudima koji čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu, posebnu pažnju posvećujući domaćoj petrinjskoj pjesmi.

Autor ostvarenja iz 2005. godine je Leon Rizmaul.

Osim na HTV3, dokumentarac na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci je i dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!