09:58 / 28.01.2021.

Autor: HRT

Polarna svjetlost - Plamen na nebu

Utorak, 9. veljače na Prvom

Utorak, 9. veljače na Prvom

Foto: Polarna svjetlost - Plamen na nebu / dokumentarac

Sablasno treperenje osvjetljava polarnu noć. Tajanstvena šarena pojava na noćnome nebu fascinira ljude od pamtivijeka. Polarna svjetlost zacijelo je najdojmljivija prirodna pojava u polarnim područjima našeg planeta. O njoj u dokumentarnom filmu Polarna svjetlost - Plamen na nebu koji emitiramo u utorak 9. veljače na Prvom programu HTV-a u 21:05.

Dokumentarac predstavlja pojavu polarne svjetlosti iz različitih kutova, snimljen je u Norveškoj, na Grenlandu, u Kanadi, na Aljaski i Novom Zelandu.

Film istražuje uzroke polarne svjetlosti i objašnjava znanstvenu pozadinu.

Za narod Sama u sjevernoj Skandinaviji, Inuite na Grenlandu i mnoge sjevernoameričke indijanske narode, polarna svjetlost vrlo je poznata pojava. Svi ti starosjedilački narodi imaju mitove i legende koji su isprepleteni s polarnom svjetlošću. U središnjoj Europi, gdje se polarna svjetlost rijetko vidi, tajanstveni žar na obzoru često se tumačio kao vjesnik rata, kuge i gladi. No i danas pojava vatre na nebu ostavlja trajna sjećanja. 

video thumb

Sunce je izvor polarne svjetlosti - ono ispušta stalan tok električki nabijenih čestica. Zemljino magnetsko polje na polarnom području skreće taj solarni vjetar. Čestice ulaze u Zemljinu atmosferu, gdje ih magnetsko polje ubrzava i gdje se sudaraju s česticama kisika i dušika, pa se tako atmosfera mjestimično osvjetljava. Slično kao u neonskoj cijevi. 

Polarna svjetlost svojevrstan je znak upozorenja - indikator aktivnosti Sunca. Povremeno, kad su erupcije silovite, u svemir se izbacuju velike količine solarnog materijala i miran solarni vjetar pretvara se u žestoku oluju. 

Studija OECD-a objavljena početkom 2011. "Budući globalni udari - geomagnetske oluje" upozorava na opasnosti tih svemirskih uvjeta na suvremena industrijska društva. Prekid u Zemljinu magnetskom polju zbog erupcije Sunca može paralizirati električne mreže, izazvati kvarove satelita i prekinuti radijsku komunikaciju.

Ivo Filatsch autor je dokumentarnog filma AURORA - FIRE IN THE SKY koji je odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!