13:46 / 31.01.2021.

Autor: HRT

Rijeka - arhitektura i grad: Teatro Fenice - Vidjeti i biti viđen

Teatro Fenice

Teatro Fenice

Foto: Rijeka - arhitektura i grad / HRT

Najambiciozniji privatni pothvat u području kulture početkom 20. stoljeća u Rijeci, ali i na teritoriju današnje Hrvatske, bila je izgradnja Teatra Fenice bečkog arhitekta Theodora Traxlera. Upravo o njemu bit će riječi u 2. epizodi petodijelne serije Rijeka - arhitektura i grad, koju emitiramo u ponedjeljak 1. veljače na Drugom programu u 17:40.

Iznimno bogata kazališna scena, kao i svijest da je kazalište mjesto gdje se dolazi istodobno i vidjeti i biti viđen rezultirala je suvremenom protofunkcionalističkom građevinom, jednom od najranijih u Europi s armiranobetonskom konstrukcijom. 

Podsjetimo, Hrvatska televizija prikazuje serijal Rijeka – arhitektura i grad godinu dana nakon što je Rijeka dobila titulu prijestolnice kulture.

Kapitalne građevine grada Rijeke vizionarska su arhitektonska ostvarenja, svjedoci financijske snage i ukusa društva. One čine sliku grada, svojedobnog industrijskog, pomorskog i kulturnog središta u kojem su djelovali mađarski, austrijski, talijanski i hrvatski arhitekti.

Nakon što smo vas poveli u Guvernerovu palaču, nakon Teatra Fenice, provest ćemo vas Riječkim i Sušačkim neboderom, kompleksom stambenih nebodera na Podmurvicama te Muzejom moderne i suvremene umjetnosti.  

Urednica i redateljica serijala je Ana Marija Habjan, scenaristice su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Siniša Galar, montažeri Bogdan Tankosić, Damir Čučić i Jan Kožić, a producent Tihomir Štivičić

Emisiju osim na HTV2, na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalaze se emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!