12:17 / 29.01.2021.

Autor: HRT

Stepinac - Kardinal i njegova savjest

Srijeda, 10. veljače na Prvom

Srijeda, 10. veljače na Prvom

Foto: Stepinac - Kardinal i njegova savjest / dokumentarni film

U srijedu 10. veljače, na godišnjicu smrti zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, u 20:10 na Prvom programu prikazujemo dokumentarni film Stepinac - Kardinal i njegova savjest.

Gdje god da dotaknete hrvatsku povijest u posljednjih osamdesetak godina, u njoj ćete negdje, na neki način, naići na - Alojzija Stepinca.

Dokumentarni film Stepinac - Kardinal i njegova savjest priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o korijenu kontroverzi koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

video thumb

Sugovornici su Ivo Banac, Josip Bozanić, Naida-Mihal Brandl, Stephen Buckley, Thomas Collins, Ruth Dajč Perl, Davor Derenčinović, Stanisław Dziwisz, Nikola Eterović, Esther Gitman, Robin Harris, Jure Krišto, Dror Levanon, Haya Levanon, Quentin McCauley, Josip Mrzljak, Vjekoslav Pečevski, Danilo Petrović, Mychal Riccio, Đurđa Šimecki, Alfons Torbar i Rafaela Žilavec.

Scenaristica i redateljica je Višnja Starešina, direktor fotografije Vjekoslav Vrdoljak h.f.s., montažer Veljko Segarić, skladatelj Mate Matišić, producent filma Ivan Maloča, a koproducent Željko Tanjić.

Dokumentarno ostvarenje, osim na Prvom Programu HTV-a, moći ćete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!