15:12 / 06.03.2021.

Autor: HRT

Velikani hrvatskog glumišta: Vanja Drach

Nedjelja, 14. ožujka na Prvom

Nedjelja, 14. ožujka na Prvom

Foto: Velikani hrvatskog glumišta / dokumentarna serija

U nedjelju, 14. ožujka na Prvom programu od 20:10 emitiramo 3. epizodu dokumentarne serije Velikani hrvatskog glumišta. Poznat kao mjerna jedinica urbanog govora na sceni, Vanja Drach jedan je od najvećih glumaca kojeg je hrvatsko glumište ikada imalo. 

video thumb

Antologijskim ulogama u antičkim dramama i djelima ruskih, francuskih, engleskih te američkih klasika i modernista, kao i djelima iz domaćeg repertoara, pri čemu je osobito uspješan bio u tumačenju Krležinih likova, Vanja Drach postao je sinonim vrhunske glume i ispravnog govorenja standardnog književnog hrvatskog jezika.

Ulogama poput Franza von Gerlacha iz Sartreovih Zatočenika Altone, Orlanda u Krležinom Putu u raj, Serebrjakova u Ujaku Vanji, Polonija u Hamletu te najprije Leonea, a potom i Ignjata Glembaja u najpoznatijoj Krležinoj drami osvojio je srca kazališnih gledatelja, dok je usporedno svojim nezaboravnim izvedbama u filmskim klasicima, poput H-8 Nikole Tanhofera ili Lude u Carevom novom ruhu Ante Babaje, ušao u povijest hrvatske kinematografije.

O životu i maestralnoj umjetničkoj karijeri jednog od najvećih hrvatskih glumaca govore Boris Svrtan, Daniel Rafaelić, Ana Lederer, Ivica Kunčević, Joško Ševo, Luko Paljetak, Daniela Čolić Prižmić, Branka Cvitković, Vladimir Gerić, Antun Vrdoljak, Goran Grgić, Krešo Dolenčić, Boris Senker, Miše Martinović, Miroslav Međimorec, Jakov Sedlar i Dragan Despot.

Autor i producent serije je Fran Juraj Prižmić.

Redatelji su Jakov Sedlar i Lordan Zafranović.

Produkcija: Menorah film za HRT

Urednica je Nana Šojlev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!