19:12 / 01.06.2021.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Posljednji popis stanovništva u RH?

Lidija Brković i Željko Kardum

Lidija Brković i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu 2. lipnja na Četvrtom programu HTV-a u 21:10 slijedi novo izdanje emisije "Druga strana", u kojoj gostuje glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Lidija Brković.

Koliko točno Hrvatska ima stanovnika ne zna nitko. No, brojem stanovnika kao notornom činjenicom barataju svi od političara do statističara. Padaju procjene BDP-a po glavi stanovnika, analiziraju se demografski trendovi, a sve na bazi podataka dobivenih iz druge ruke.

Nakon 10 godina suočit ćemo se sa istinom. U jesen kreće novi popis stanovništva.

video thumb

Tko njime dobiva, tko gubi i zašto bi ovo mogao biti posljednji popis stanovništva u hrvatskoj povijesti?

Ako mislite da je popis stanovništva dosadna i banalna statistička stvar, onda ste prespavali satove povijesti. Sjećate se onog popisa stanovništva koji je zapovjedio rimski car August? Nije ni slutio da će to na kraju okrenuti kotač svjetske povijesti.

Marija Terezija, poticala je i provodila popise stanovništva i zemljišta kako bi saznala koliko poreznih obveznika stvarno ima. No, tek 1857. proveden je prvi moderni popis stanovništva Habsburške monarhije koji i dan danas služi kao povijesni izvor o masovnoj etničkoj identifikaciji stanovništva.

Ove godine provest će se prvi digitalni popis stanovništva RH.

Lidija Brković i Željko Kardum

Lidija Brković i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Otvorena je mogućnost "samopopisivanja" svim građanima koji imaju pristup sustavu E-građani, a za terensko popisivanje Državnom zavodu za statistiku treba 8.000 popisivača.

Poziv svima koji žele sudjelovati u ovom projektu, raditi i dobro zaraditi, bit će objavljen krajem lipnja. Koliko Hrvata će to iskoristiti još se ne zna, ali prilika je tu.

Hoćemo li u budućnosti umjesto popisivanja stanovništva prijeći na "registar stanovništva" sukladno preporukama Eurostata i EU?

Koliko su povjerljivi i diskretni popisni upitnici? Tko sve ima pristup vašim izjavama o prihodima i bračnom stanju te koje svrhe se podaci mogu koristiti, odgovara glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Lidija Brković.


Lidija Brković i Željko Kardum

Lidija Brković i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i putem naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!