19:37 / 05.04.2022.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: JANAF vs NIS, druga strana priče o sankcijama

Aleksandar Kovačević i Željko Kardum

Aleksandar Kovačević i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Hoće li JANAF prestati isporučivati naftu srpskom NIS-u koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma? Srbija drugog uhodanog dobavnog pravca za sirovu naftu nema. Naftna industrija Srbije najveći je opskrbljivač Srbije naftom i naftnim derivatima. No to je samo jedna strana priče. Pogađaju li ove sankcije samo Naftnu industriju Srbije? Poslušajmo drugu, srpsku stranu. Gost emisije je nesuđeni doajen srpske energetike, Aleksandar Kovačević. Novo izdanje emisije Druga strana na rasporedu je u srijedu, 6. travnja, na Četvrtom programu u 20:05. 

video thumb

Vijeće EU-a donijelo je 15. ožujka odluku o zabrani svih poslovnih transakcija s tvrtkama, u zemljama izvan Unije, koje su u većinskom vlasništvu ruskih državnih kompanija. Odluka stupa na snagu 15. svibnja. NIS (u vlasništvu Gazproma) je važan partner JANAF-a. Hrvatskim naftovodom transportira se oko tri milijuna tona sirove nafte godišnje, za potrebe rafinerije u Pančevu i postrojenja za proizvodnju maziva u Novom Sadu.

Aleksandar Kovačević

Aleksandar Kovačević

Foto: Druga strana / HRT

JANAF-u to godišnje donosi 40 milijuna eura, odnosno trećinu prihoda. Što nakon 15. svibnja? Kada bi u Srbiji do tada napunili sva skladišta koja imaju, to bi im bilo dovoljno samo za tri mjeseca proizvodnje derivata - nakon čega bi ostali suhi. Je li to točno? Ima li alternativne dobavne pravce?

Kako cijelu situaciju vidi Srbija, reći će nam ekonomist sa iskustvom u energetici i infrastrukturi u cijeloj regiji, Rusiji i Ukrajini, a koji je radio za Međunarodnu Agenciju za energiju, Ujedinjene narode i Svjetsku banku te bio vanjski istraživač Oksfordskog instituta za studije energetike, Aleksandar Kovačević.

Aleksandar Kovačević i Željko Kardum

Aleksandar Kovačević i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Reprizno izdanje na rasporedu je u 4:10 na Četvrtom. Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!