18:22 / 22.02.2022.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Još samo osam godina do nove globalne podjele karata

Boris Debić i Željko Kardum

Boris Debić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Novo izdanje emisije Druga strana slijedi u srijedu, 23. veljače, u 21 sat na Četvrtom programu HTV-a.

Tko do 2030. ne bude imao robote i umjetnu inteligenciju u poslovnom procesu imat će 20% manji cash flow.  Umjetna inteligencija dići će produktivnost triput više i brže od izuma parnog stroja i proširiti jaz između država, kompanija i radnika.

video thumb

Više ništa nije kao što je bilo. Brzina kojom se svijet i gospodarstva mijenjaju ne ovise o prirodnim bogatstvima nego o prihvaćanju i implementaciji novih tehnologija. To je ono što će dijeliti bogate i siromašne u sljedećih dvadeset godina. Jaz će biti sve veći.

McKinsey Global Institute tvrdi da će umjetna inteligencija stvoriti i ukupnom svjetskom gospodarstvu pridodati 13 tisuća milijardi dolara do 2030. No, distribucija ovog novoga globalnog bogatstva neće biti ravnomjerna. Tko će profitirati, a tko ostati kratkih rukava?

Boris Debić i Željko Kardum

Boris Debić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Što nas čeka za osam godina govori doajen umjetne inteligencije u Hrvata, s 15 godina staža u Googleu, Boris Debić (trenutačno predavač umjetne inteligencije na ZŠEM-u i direktor njihovog AI laboratorija).

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 26. veljače u 15:35 na HTV4.

Boris Debić i Željko Kardum

Boris Debić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!