Druga strana: Besramno jeftina struja (i "dobre nuklearke")

01.03.2022.

18:38

Autor: Željko Kardum/HRT

Tonči Tadić i Željko Kardum

Tonči Tadić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

 U srijedu, 2. ožujka, na Četvrtom programu u 22:10 prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana u kojoj gostuje dr. sc. Tonči Tadić, voditelj Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice, Instituta Ruđer Bošković.

Postavljen je novi svjetski rekord – oslobođena je trajna fuzijska energija od nevjerojatnih 59 megadžula. Znanstvenici kažu da je to “veliki napredak u realizaciji fuzije kao sigurnog rješenja globalne energetske krize”. I to baš sad, u vrijeme kad cijene nafte i plina lete u nebo, a energetska i politička kriza na vrhuncu. 

video thumb

EU je podijeljena na zagovornike nuklearne energije – njih 13 na čelu s Francuskom, te na oštre protivnike nuklearne energije – Njemačku, Austriju i Luksemburg . I na ostale koji važu obje opcije. Finska i Poljska počinju graditi svoje prve nuklearke, a Španjolska i Belgija razmišljaju o zatvaranju svojih. No u svim zemljama je vrlo jaka podrška nuklearnim elektranama koje bi radile na principu fuzije. Ljepota nuklearne fuzije je u tome što njeno gorivo nije radioaktivno.

Na jugu Francuske, već se gradi prva fuzijska elektrana, projekt vrijedan je 15 milijardi eura, a ključni uređaj za razvoj fuzije, accelerator, zajednički razvijaju (poslušajte dobro) Hrvatska i Španjolska!? I Hrvatska ima pravo izabrati koje ćemo komponente sagraditi i financirati iz fondova EU, što znači dizajn, gradnju i testiranje tih komponenti u našim institutima i sveučilištima. Prilika je tu. Hoće li je hrvatske kompanije prepoznati? Ima li volje, želje I znanja govori dr. sc. Tonči Tadić, voditelj Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice, Instituta Ruđer Bošković.

Tonči Tadić i Željko Kardum

Tonči Tadić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 5. ožujka, u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!