18:30 / 15.02.2022.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Je li vrijeme da date otkaz?

Zvonimir Galić i Željko Kardum

Zvonimir Galić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Novi fenomen na tržištu rada. Prošle godine, svaki mjesec, gotovo četiri milijuna Amerikanaca dalo je otkaz. Nezabilježeni val promjene poslova kao rezultat oporavka ekonomije iz recesije uzrokovane koronom. A kakve veza s njim ima Hrvatska? Puno veće nego što mislite. Trend otkaza kod nas je počeo davno ranije. U srijedu, 16. veljače, na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana u kojoj gostuje redoviti profesor na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Zvonimir Galić.

video thumb

Potražnja za radnicima u Americi je na povijesnim razinama, jer se za svaku nezaposlenu osobu otvaraju dva nova radna mjesta. Rezultat je to rasta potražnje i ponovno otvaranje firmi koje su hibernirale u pandemiji. Je li ovo samo kratkotrajna neravnoteža ili dugoročni trend? Analitičari ovaj val nazivaju "Veliko otkazivanje".

Zvonimir Galić

Zvonimir Galić

Foto: Druga strana / HRT

Posljedica ovog trenda je rast plaća u 2021. godini. Na samom početku val otkaza zahvatio je slabije plaćene industrije, a potom se širio dalje. Kompanije sve teže pronalaze radnike. Posao posrednika pri zapošljavanju cvijeta, satnice rastu 15-20%.

No, koliko dugo će ovo trajati? Dio kompanija okreće se novim tehnologijama i automatizaciji kako bi smanjile broj radnika i rizik zatvaranja. Sve o novom fenomenu reći će nam Fulbrightov stipendist, istraživač, redoviti je profesor na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Zvonimir Galić.

Željko Kardum

Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 19. veljače u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!