Druga strana: Nuklearke postaju "društveno prihvatljive"?

20.12.2021.

18:23

Autor: Željko Kardum/HRT

Davor Grgić i Željko Kardum

Davor Grgić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 22. prosinca, na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana u kojoj sve o energetskim trendovima i zabludama govori prof. dr. Davor Grgić.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP26), nije donijela baš puno novoga. U konačni dokument nije ušlo čak niti "izbacivanje" energije dobivene iz ugljena nego njeno "smanjenje". Naftu i plin nisu dirali jer emisiju CO2 treba smanjiti, ali energija vjetra i sunca nisu dovoljni!? I tu se kao klimatski spas ponovo ubacila nuklearna energija.

video thumb

Ona jedina ima potencijal na kratke rokove smanjiti upotrebu fosilnih goriva. Čak su i neki "zeleni" shvatili da je nuklearna energija dio rješenja. No jeste li znali da se Hrvatska svrstala među deset zemalja članica Europske unije koje traže uvrštavanje energije iz nuklearnih centrala u tzv. zelenu taksonomiju? Odnosno da se može financirati EU-sredstvima, ravnopravno sa iskorištavanjem obnovljivih izvora poput sunca ili biomase. Otkud ovaj globalni energetski zaokret?

Sve o energetskim trendovima i zabludama, samo u Drugoj strani HTV-a, objašnjava prof. dr. Davor Grgić.

Davor Grgić

Davor Grgić

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 25. prosinca, u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!