18:34 / 01.02.2022.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Veće plaće nastavnicima (menadžersko rješenje najuspješnijeg ravnatelja)

Zlatko Stić i Željko Kardum

Zlatko Stić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

"Početna plaća srednjoškolskog nastavnika mora biti tisuću eura, a na to se onda pridodaju nagrade sukladno stažu i angažmanu". Kako do toga stići? Postoje dva rješenja. Centralizacija ili decentralizacija. Oba puta su jednako dobra. I ostvariva. Ali ne terapijom nego kirurgijom. Tako barem tvrdi Zlatko Stić, dugogodišnji uspješni ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, gost ovotjedne Druge strane, koja je na rasporedu u srijedu, 2. veljače, u 21 sat na Četvrtom programu HTV-a.

Postoje li uspješni menadžeri u javnom sektoru? Jer, ako ste zaista dobar menadžer, zašto bi to radili za državnu plaću, bez bonusa, sudjelovanja u dobiti, korporativnih povlastica i u sektoru na koji se svi žale? Gost emisije uspio je sasvim prosječnu srednju školu učiniti jednom od najprestižnijih obrazovnih institucija u zemlji. Ključ uspjeha pogledajte u Drugoj strani HTV-a.

video thumb

Ovaj kemijski inženjer prihvatio se posla ravnatelja prije 28 godina. Srednju kemijsku školu iz strukovne je pretvorio u polivalentnu. Promijenio je program, pridodao kozmetičarski, ekološki, geološki. Formirao sportski razred. Satnicu prilagodio potrebama sportaša. Dogradio krilo škole da bi svi mogli u jednosmjensku nastavu. Opremio je učionice, laboratorije, kozmetičke salone.

Zlatko Stić i Željko Kardum

Zlatko Stić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Škola ima veliku knjižnicu, dobro opremljenu sportsku dvoranu, botanički i zoološki vrt. Kantina je postala otvoreni prostor svima. Nešto poput dnevnog boravka za druženje, učenje i pisanje zadaća. Uspjeh nije izostao. Njihovi učenici redovito se upisuju na najjače prirodoslovne fakultete, a samo im MIOC i 5. gimnazija uspijevaju uzeti najbolje učenike.

Je li bio miljenik politike, gradonačelnikov prijatelj ili član "središnjice" samo za Drugu stranu otkriva Zlatko Stić.

Zlatko Stić i Željko Kardum

Zlatko Stić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 5. veljače, u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!