13:12 / 14.04.2021.

Autor: HRT - RJ Marketing i Komunikacije

Ciklus filmova dobitnika Oscara

Ciklus A Oscara dobiva...

Ciklus A Oscara dobiva...

Foto: promo / -

Hrvatska radiotelevizija (HRT) uoči ovogodišnje, 93. po redu dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar, koju će izravno i prenositi, započinje s prikazivanjem ciklusa filmova koji su tijekom godina osvajali taj prestižni kipić.

video thumb

Ciklus A Oscara dobiva... otvara psihološka drama Život je more, koja je na rasporedu u ponedjeljak, 19. travnja na Drugom programu u 21 sat. S dvadeset i šest godina, Ramón, bivši mornar, teško je ozlijedio kralježnicu pri skoku u more. Sljedećih tridesetak godina provodi u krevetu, nepokretan, no i dalje pri savršenoj svijesti okružen nesebičnom pažnjom svojih najbližih. Duboko u sebi odluči dostojansveno završiti svoj život te se gorljivo posveti borbi za legalizaciju ubojstva iz milosrđa - postupka koji je u mnogim zemljama zabranjen. Film je osvojio Oscara u kategoriji najbolji strani film.

Slijedeći film je Birdman koji emitiramo u utorak 20. travnja na Drugom u 21 sat. Crna je to komedija o glumcu koji pokušava oživjeti svoju posrnulu karijeru. Riggan Thomson jednom je bio uspješan u ulozi superjunaka Birdmana, stekao je svjetsku slavu i godinama ga svi identificiraju s tim likom. Na zalasku karijere pokušava se odmaknuti od dominantnog Birdmana i na Broadwayu postaviti adaptaciju priče Raymonda Carvera. On je scenarist, redatelj i jedan od glumaca u predstavi. Od devet nominacija za Oscara Birdman je osvojio četiri: najbolji film, režija, originalni scenarij, fotografija.

Ciklus se nastavlja filmom Crazy heart (Ludo srce) u srijedu 21. travnja na HTV2 u 21 sat. Drama pripovijeda o country-glazbeniku i tekstopiscu koji pokušava promijeniti život nakon što se upusti u vezu s mladom novinarkom. Kritičari su naveliko hvalili film koji je na 82. dodjeli nagrade Oscar dobio tri nominacije, a prestižnog kipića osvojio je za najboljega glavnoga glumca (Jeff Bridges) i za najbolju originalnu pjesmu The Weary Kind.

U petak 23. travnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20:10 na redu je film Green book, biografska drama/komedija. Radnja je smještena u 1962., a nadahnuta je stvarnom pričom o turneji po američkom jugu afroameričkog klasičnog pijanista i jazz-pijanista Dona Shirleya i talijansko-američkog izbacivača Franka Vallelonge, takozvanog Tonyja Lipa, koji je bio Shirleyev vozač i čuvar. Film je dobio brojne nominacije i nagrade. Na 91. dodjeli Oscara osvojio je nagradu za najbolji film, za najbolji originalni scenarij i za najboljega sporednoga glumca (Mahershala Ali).

Idući film u ciklusu dobitnika Oscara je Chicago, a prikazujemo ga u subotu 24. travnja na Prvom od 20:10. Chicago, dvadesetih. Roxie Hart sanja o tome da postane zvijezda kabareta te stoga vara svoga supruga Amosa sa slatkorječivim Fredom Caselyjem. Kad otkrije da joj Fred prodaje maglu, Roxie ga hladnokrvno ubije i završi iza rešetaka. Mjuzikl Chicago jedan je od najvećih hitova 2002. i dobitnik šest Oscara (od čak 12 nominacija).

Istog dana HRT prikazuje i kultni film Nema zemlje za starce, na Prvom programu u terminu od 22:40. Priča počinje kad Llewelyn Moss naiđe na kamionet oko kojeg su mrtva tijela. U vozilu se nalazi velika količina heroina i dva milijuna dolara. Moss uzme novac i pokreće igru mačke i miša u pustinjskom krajoliku zapadnog Teksasa, jer ima još zainteresiranih. Kriminalistička drama Nema zemlje za starce osvojila je 76 nagrada i 109 nominacija, od toga osam nominacija za Oscara, od kojih je potvrdila one za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najboljega sporednoga glumca (Javier Bardem).

U nedjelju. 25. travnja na HTV1 na redu je mjuzikl Priča sa zapadne strane, kojeg prikazujemo u 7:35 te reprizno u 22:05. Dvije ulične bande, bijelci okupljeni pod vodstvom Riffa i Portorikanci predvođeni Bernardom, svakodnevno se sukobljavaju na ulicama New Yorka. Usprkos silnoj međusobnoj mržnji rađa se ljubav između Bernardove sestre, mlade Portorikanke Marije i Riffovog najboljeg prijatelja Tonyja. Film je bio nominiran za 11 Oscara, a osvojio je ukupno 10, među ostalim i za najbolji film, redatelja (prvi put je nagrađen par redatelja), te za sporedne glumce (Rita Moreno i George Chakiris).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!