06:52 / 12.04.2022.

Autor: HRT

Uskrs na HRT-u

Uskrsni program na HRT-u

Uskrsni program na HRT-u

Foto: promo / promo

I za ove je uskrsne blagdane HRT pripremio bogat prigodni program s vjerskim i dokumentarnim sadržajem, televizijskim premijerama, stranim serijama te probranim filmovima.

video thumb

U srijedu, 13. travnja, u poslijepodnevnom terminu na Trećem programu počinjemo s prikazivanjem dokumentarne serije Isusov život. Serija pripovijeda fascinantnu priču o Isusu iz perspektive osam biblijskih likova koji su ga poznavali ili utjecali na njegovu službu, te usto kombinira dramsku rekonstrukciju i intervjue s povjesničarima, bibličarima, teolozima i predstavnicima kršćanskih denominacija.

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Isusov život / dokumentarna serija

Četverodijelna epska drama Isus iz Nazareta, nastala u režiji slavnoga Franca Zeffirellija, na rasporedu je od četvrtka do nedjelje u 20:05 na Drugom programu. U dojmljivu prikazu života i smrti Isusa Krista (kojega je impresivno utjelovio Robert Powell) pratimo njegovo rođenje, djetinjstvo, susret s Ivanom Krstiteljem i njegovo krštenje, njegova čuda, te naposljetku raspeće i uskrsnuće.

Četvrtak, 14. travnja na Drugom

Četvrtak, 14. travnja na Drugom

Foto: Isus iz Nazareta / serija

Crkvena zvona zvone diljem zemlje tijekom uskrsnih blagdana i procesija, naviještajući Kristovo uskrsnuće. No nisu sva zvona ista! Inspirativnu priču o stvarnim ljudima i običajima koja otkriva jednu dosad nepoznatu stranu Innsbrucka i Tirola, dokumentarni film Uskrsna zvona zvone: O samostanskim tajnama i kulinarskim poslasticama, emitiramo na Veliki četvrtak u 21:45 na Drugom.

Četvrtak, 14. travnja na Drugom

Četvrtak, 14. travnja na Drugom

Foto: Uskrsna zvona zvone: O samostanskim tajnama i kulinarskim poslasticama / dokumentarac

Hrvatski fotograf Zvonimir Atletić jedan je od rijetkih fotografa u svijetu koji je imao prilike blisko surađivati s Majkom Terezijom. Tragom njegovih fotografija i ekipa HRT-a 2014. godine krenula je u Indiju. Što je ostalo u Calcutti nakon smrti blažene Majke Terezije, osnivačice reda redovnica "Misionarki ljubavi" i dobitnice Nobelove nagrade za mir, pogledajte u dokumentarnom filmu Ljiljane Bunjevac Filipović Prateći Majku Tereziju koji slijedi 15. travnja na Prvom u 17:20.

Petak, 15. travnja na Prvom

Petak, 15. travnja na Prvom

Foto: Prateći Majku Tereziju / dokumentarni film

Ljubo Stipišić Delmata glazbi je posvetio cijeli svoj život. Obitelj Stipišić potječe iz Vrbanja na otoku Hvaru. Iz tog kraja je čuvena procesija Za križen koja se već stotinama godina odvija na Veliki četvrtak prije Uskrsa. Upravo je iz te cjelonoćne procesije Ljubo uvelike crpio svoje glazbene i duhovne inspiracije kojima je ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi. Tko navija zvizde, naslov je priče o njegovu životu, koju prikazujemo u petak, 15. travnja na Prvom programu u 20:10.

Petak, 15. travnja na Prvom

Petak, 15. travnja na Prvom

Foto: Tko navija zvizde / dokumentarni film

Na Veliki petak u 21:10 na Prvom programu prenosimo Križni put iz Koloseja. Kršćani se toga dana spominju Kristove smrti na križu, a nakon dvije godine pandemije, Križni put će se ponovno održati u Koloseju. Pobožnost će predvoditi papa Franjo. Komentatori su generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak i urednik prijenosa Mario Raguž.

U 23:20 slijedi biblijska drama Mladi Mesija. Film snimljen prema književnom predlošku pripovijeda o Isusu koji u dobi od sedam godina, vraćajući se s obitelji iz Egipta u Nazaret, otkriva istinu o sebi te shvaća da je Sin Božji, poslan od Boga da spasi čovječanstvo.

Petak, 15. travnja na Prvom  Mladi Mesija

Petak, 15. travnja na Prvom Mladi Mesija

Foto: Mladi Mesija / film

Čestitku u povodu najveće kršćanske svetkovine svim vjernicima uputit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Emitiramo je u subotu, 16. travnja, u 20:10 na Prvom.

Kardinal Bozanić predvodit će i Uskrsnu misu iz bogoslužnog prostora bl. Alojzija Stepinca, uz zagrebačku zgradu Bogoslovije. Prijenos slijedi u nedjelju u 10 sati na Prvom, a urednik i komentator je Dragutin Siladi. Nakon mise ne propustite emisiju Pozitivno, a u 11:55 na Prvom na rasporedu je papino obraćanje Urbi et Orbi (Gradu i svijetu).

papa Franjo

papa Franjo

Foto: HTV / HRT

U poslijepodnevnim satima, također na HTV1, emitiramo dramu Put inspiriranu hodočašćem - snažnu priču o obitelji, prijateljstvu i promjenama koje doživljavamo u životu. U 20:10 vodimo vas kroz povijest Zagrebačke katedrale u dokumentarnoj seriji Hrvatske katedrale, a u 21:10 u dokumentarnom filmu Tko je napisao Bibliju? donosimo fascinantno arheološko i znanstveno istraživanje te krećemo ususret najuglednijim stručnjacima za Bibliju kako bismo pokušali odgovoriti na temeljno pitanje: Tko je napisao Sveto pismo?

Na HTV2 u 11:45 putujemo u potrazi za pisanicama, a potom odlazimo tragom najboljih uskrsnih jela na području između Gornje Franačke (Bavarska), Tirola (Južni Tirol) i doline rijeke Pielach u Donjoj Austriji, a u 19:20 slijedi snimka koncerta kojim nam ansambl Lado čestita Uskrs novim vokalno-instrumentalnim programom.

Nedjelja, 17. travnja na Drugom

Nedjelja, 17. travnja na Drugom

Foto: Pisanice - čudesne, šarene i pune čarolije na Uskrs / dokumentarac

U ponedjeljak, 18. travnja, na Trećem u 20:05 prenosimo koncert Uskrs u ozračju tambure. Izvodi ga Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Igora Kudeljnjaka u crkvi Bl. Augustina Kažotića u Zagrebu. 

Provedite uskrsne blagdane uz program HRT-a! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!