07:42 / 10.02.2022.

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ovoga četvrtka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kakav je stav Hrvatskog dizajnerskog društva prema propozicijama natječaja za izbor dizajna hrvatske kovanice eura? Zašto su studentice 3. godine Arhitekture i urbanizma na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu pokrenule instagram stranicu gupiranje, i što na njoj možete naći? Teme su to emisije Iskustvo prostora od 10:05.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

Svakog četvrtka u Glazbi s potpisom od 14:05 pred nama je kolaž standarda iz bliže i dalje povijesti kantautorske i rock glazbe, rhythm & bluesa, soula, country-rocka i srodnih žanrova. Uz to, otkrivamo i manje poznate dragulje skrivene u brazdama starih i recentnih albuma. Danas su na redu Jacques Brel, The Kinks, potom Mick Hucknall iz grupe Simply Red, te uz ostale, pjevačica Pretendersa Chrissie Hynde koja je 2019. potpisala samostalni, jazzom protkan album Valve Bone Woe.

U emisiji Govorimo hrvatski od 19:45, svim ljubiteljima planina (i onima koji će to tek postati) - dajemo tri planinarska jezična savjeta.

U emisiji Hrvatima izvan domovine, od 20:15 poslušajte:

Kako dalje nakon neuspješnih pregovora o promjeni izbornog zakona BiH u Neumu? O tome se govorilo i na zajedničkoj sjednici Odbora za Hrvate izvan RH i Odbora za vanjsku politiku.

Hrvatske župe u domovini i svijetu svečano obilježavaju Stepinčevo, 10. veljače, spomen-dan nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Doznajemo više o proslavi Stepinčeva u Katedrali sv. Patricka Melburnu te što Stepinac znači kanadskim Hrvatima, o čemu govori osnivačica Mreže hrvatskih žena iz Toronta Karolina Spivak. Posjetili smo i Krašić, Stepinčev rodni kraj.

Pučki pravobranitelj u Srbiji zatražio da se iz uporabe povuče udžbenik za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje hrvatskog jezika, što vodstvo hrvatske zajednice smatra ohrabrujućom porukom.

U Zagrebu održana tribina o hrvatskim zajednicama u Boliviji na kojoj je sudjelovao počasni konzul Republike Hrvatske u toj državi Robert Jakubek.

Gošća emisije je Tijana Petrović, urednica ''Hrvatskog glasnika'' Hrvatskog građanskog društva Crne Gore koje ove godine slavi 20 godina postojanja.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U emisiji Homo sapiens od 12:35 gostuje predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, internist, pulmolog, akademik Miroslav Samaržija.

Saznajemo kome su potrebni - ne jako točno satovi, nego jako jako jako točni satovi! Temu za ovu epizodu emisije S mjerom od 16:40 pripremila je Elinor Trogrlić.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Prenosimo Peti koncert Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a ove sezone, kojeg možete pratiti od 19:30, izravno iz dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Solist će biti sjajan talijanski hornist Alessio Allegrini koji će izvesti 2. koncert za rog i orkestar Richarda Straussa. U drugome dijelu koncerta očekuje nas 9. simfonija Iz novog svijeta Antonina Dvoraka, a koncert će otvoriti Uvertira Egmont Ludwiga van Beethovena. Za pultom orkestra je maestro Enrico Dindo, prvi put kao gost dirigent poslije dva trogodišnja mandata šefa-dirigenta našeg orkestra. Tijekom stanke poslušajte razgovore sa solistom i dirigentom.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!