07:53 / 11.02.2022.

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Kutiji slova od 10:05 najavljujemo jednog intelektualca koji nadilazi nacionalne okvire! Izvanserijskog erudita, čija su djela na popisu obvezne literature uglednih stranih sveučilišta, čovjeka koji nam neprestano dokazuje da su univerzalni intelektualci još mogući i u naše vrijeme, akademika Viktora Žmegača. Uoči 93. rođendana objavio je novu knjigu. Riječ je o pregledu najvažnijih ostvarenja romanesknog žanra po njegovu izboru. Knjigu Vrhunski europski romani, objavila je Matica hrvatska, a u emisiji poslušajte što o njoj kaže sam autor.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 najavljujemo:

Novi rekord u oslobađanju trajne fuzijske energije: na najvećem i najmoćnijem operativnom tokamaku na svijetu, JET-u, postignut je novi rekord od nevjerojatnih 59 megadžula. U tome je sudjelovalo skoro 4800 ljudi iz Eurofusiona, konzorcija koji gradi buduću fuzijsku elektranu ITER. Analize su, među ostalima, radili i hrvatski znanstvenici predvođeni dr. Tončijem Tadićem s IRB-a.

Više od 400 milijuna slučajeva koronavirusa, u Hrvatskoj se bližimo milijunu, uz izrazito visoku smrtnost – novosti u testiranju i cijepljenju i druge aktualne teme komentira će prof. dr. Bojan Polić.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Od 10 tisuća špilja i jama u Hrvatskoj, njih više od 900 stotina je onečišćeno raznim otpadom. Gdje se one nalaze i koliko je otpada do sada kroz akciju Čisto podzemlje izvučeno, doznajemo u emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10. Također ćemo se upoznati i s radom udruge Društvo istraživača mora 2000 milja.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Bliži nam se Valentinovo, dan zaljubljenih, stoga danas u Mudricama od 13:45, mudrujemo o ljubavi i zaljubljivanju.

Pred nama je u emisiji Po vašem izboru od 16:05 novo studijsko ostvarenje legendarnog Engleza Declana Patrica Mac Manusa ili svima nam znanog Elvisa Costella. THE BOY NAMED IF njegov je već 32. album, a kada njima dodamo i one nastale u suradnjama s drugim sastavima i glazbenicima, broj se penje i na više od četrdeset objavljenih albuma.

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Papa emeritus Benedikt XVI. komentirao izvješće koje ga optužuje za nemar u postupanju u nekoliko slučajeva zlostavljanja u Münchenskoj biskupiji. Obilježen blagdan blaženog Alojzija Stepinca. U povodu Dana bolesnika razgovaramo s župnikom bolničke župe svete Barbare na zagrebačkom Rebru. Predstavljamo nova izdanja Kršćanske sadašnjosti i Verbuma.

U emisiji Govorimo hrvatski od 19:45, podsjetimo se čemu nam sve služe usklici i kako dobro klicati!

Metaforu od 20:15 počinjemo pjesmama Teda Hughesa, a nastavljamo svježim prijevodima svjetskih pjesnika, s posebnim osvrtom na beat poetiku. U nastavku slijede birani komadi domaće produkcije, uz pokoje iznenađenje; dva općepoznata recitatorska klasika.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Što raditi ako nam ne treba bilo kakav laboratorij, nego – akreditirani laboratorij? Temu za ovu epizodu emisije S mjerom od 16:40 pripremila je Ivanka Lovrenčić Mikelić

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u Eurofestu predstavit ćemo glasovitu američku folk-kantautoricu i aktivisticu Joan Baez.

Mircea Cărtărescu jedan je od vodećih suvremenih rumunjskih pisaca. U emisiji Do korica od 22:03 čut ćemo ulomak iz njegova proznog teksta Nostalgija.

Do korica

Do korica

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!