Ovoga četvrtka preporučujemo

14.04.2022.

07:31

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Iskustvo prostora od 10:05 osvrćemo se na 6. Dane arhitekata upravo održane u Dubrovniku u organizaciji Hrvatske komore arhitekata, a u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata.

Iskustvo prostora

Iskustvo prostora

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

O kemičaru Robertu Bunsenu po kojemu se zove Bunsenov plamenik standardni izvor topline u laboratoriju, doznajte od 12:23 u Minijaturama.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Na otoku La Palmi na Kanarima nalazi se jedna od najboljih astronomskih opservatorija na svijetu. O kanarskom mraku i nedavnom otkriću povratne nove u emisiji Put pod noge od 12:30 govori doc. dr. Dario Hrupec voditelj posade teleskopa MAGIC na Kanarima.

Put pod noge

Put pod noge

Foto: HRT / HRT

U ljeto 1960. Sovjetski Savez je iznenada iz Narodne republike Kine povukao 1390 stručnjaka i savjetnika. Preko noći otkazana su 343 velika ugovora o suradnji i 257 drugih tehničkih projekata. Prije odlaska iz Kine većina je tih sovjetskih savjetnika i stručnjaka nastojala uništiti planove i dokumentaciju o tim poslovima. Dvije tada najmoćnije zemlje komunističkog bloka preko noći gotovo su u potpunosti prekinule odnose. Kako je do toga došlo? Kako se taj prekid odrazio na međunarodnim odnosima? Što on govori o današnjem odnosu Kine i Rusije, poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Povijest četvrtkom

Povijest četvrtkom

Foto: HRT / HRT

Svakog četvrtka Glazba s potpisom od 14:05 donosi kolaž standarda iz bliže i dalje povijesti kantautorske i rock glazbe, rhythm & bluesa, soula, country-rocka i srodnih žanrova. Uz to,otkrivamo i manje poznate dragulje skrivene u brazdama starih i recentnih albuma. Shannon McNally, Natalie Merchant, Elvis Costello, Harry Nilsson, The Beatles i Ry Cooder neki su gosti današnje emisije.

Glazba s potpisom

Glazba s potpisom

Foto: HRT / HRT

Izraelski blues glazbenik Guy King izgradio je vrlo uspješnu glazbenu karijeru u Americi. Izbor pjesama s njegovog albuma "Truth" za emisiju Po vašem izboru od 16:05, autorski je odabrao Tomislav Goluban.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Nekoliko napomena o nenaglašenom prezentu glagola biti i o nenaglašenom akuzativu zamjenice ona dajemo u emisiji Govorimo hrvatski  od 19:45.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete pratiti od 20:15 minuta.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U drugom filmu od 10 sati na Drugom programu Hrvatskoga radija donosimo soundtrackove zabavnih filmova koji se dotiču religijske tematike. Predlažemo filmske naslove za preko praznika i donosimo najave kino filmova.

U drugom filmu

U drugom filmu

Foto: HRT / HRT

Kad se pruža otpor - i taj otpor treba izmjeriti! Temu za ovu epizodu emisije S mjerom od 16:40 pripremio je dr. sc. Zvonimir Jakobović.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećemu programu Hrvatskoga radija u emisiji Ogledi i rasprave od 23 sata objavljujemo tekst pod naslovom "Projekt sto tisuća". Tekst je nastao prema temama iz knjige Hamiltona Gregorjya o planu američkog ministra obrane Roberta McNamare, da zbog što većeg broja vojnika za rat u Vijetnamu, regrutira osobe koje su na testovima inteligencije postizale slabe rezultate.

Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1) 

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2) 

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3) 

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!