Ovoga utorka preporučujemo

12.04.2022.

07:15

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Godine 2003. tijekom istraživanja na arheološkom lokalitetu Gudovac-Gradina pokraj Bjelovara, pronađene su neobične sitne krhotine za koje je otkriveno da su komadići obojanog jajeta. Kada je utvrđeno da komadići potječu iz sredine 15. Stoljeća, bilo je jasno da je pronađena najstarija pisanica na području Hrvatske. Pomno rekonstruirana, pisanica iz Gudovca danas se čuva u Gradskom muzeju u Bjelovaru. O Pisanici iz Gudovca u emisiji Poveznice od 13:10 govori arheolog Goran Jakovljević.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Sve o tome doznajte u emisiji Stari saksofon od 15:30. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošloga stoljeća pa sve do ranih osamdesetih, uređuje i vodi Robert Mareković.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Jedinstveno djelo Johanna Sebastiana Bacha objavljeno prije 250 godina - arija i 30 varijacija, poznate kao Goldberg varijacije, jedno su od uporišta čembalističkog repertoara. Postoje zanimljive obrade, a čak i baletna koreografija koja ima upravo činjenicu "malih priča" u podlozi. Nisu rijetke ni jazz obrade tog kultnog Bachova djela, jer se jasno ocrtava most kojim barokno umijeće variranja stiže u suvremeni jazz. U ciklusu Oda-birano od 18:15 predstavljamo noviju obradu za jazz orkestar koja je koncertno izvedena prošloga ljeta u tumačenju Big Banda Zapadnonjemačkog radija a obradu potpisuje njihov nekadašnji šef dirigent Bill Dobbins.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U emisiji Uvijek Prvi - kultura, od 20:15, govorimo o antologiji riječke rock punk i novovalne scene "Riječki novi val" te najavljujemo retrospektivu filmova talijanskog autora, redatelja, scenarista, prozaika, pjesnika i filmskog teoretičara Piera Paola Pasolinija u riječkome Art-kinu Croatia.

Prof. dr. Lidija Puljak bit će gošća Kulturnog kolokvija. Govorit će o doktorskim studijima u Hrvatskoj i razlozima zbog kojih oni nisu uspješni koliko bi mogli biti.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U prometu i prometnim temama za svakog od nas ima mjesta. Dobro došli! Utorkom od 10:00 do 13:30 sati na Drugom programu Hrvatskoga radija Konvoj uz Dubravku Družinec-Ricijaš.

Konvoj

Konvoj

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Američkog saksofonista, klarinetista i skladatelja Victora Goinesa koji će održati dva koncerta uz Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera: 20. travnja u dvorani Gorgona MSU-a i 21. travnja u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Zadru, predstavit ćemo u emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz galerijskog prostora Laube u Zagrebu, od 20 sati poslušajte prijenos koncerta Sfumato. Na programu je "Pet stadija žalovanja, za mješoviti zbor i violončelo" Krešimira Seletkovića. Solist je Branimir Pustički na violončelu. Dirigent je Tomislav Fačini.

Sfumato

Sfumato

Foto: - / -

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!