Ovoga utorka preporučujemo

19.04.2022.

06:02

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

default error photo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Lica i sjene od 10:05 poslušajte što nas čeka na 32. Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame i kazališta, koji počinje 21. ovog mjeseca u Splitu. Uz to, čut ćemo kako će borbu usamljenog pojedinca za autentičniji svijet na scenu donijeti redatelj Nikola Zavišić u predstavi "Happy end" u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do podneva možete pratiti program "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Zašto su pročelja kuća na najsunčanijim obalama - svijetlih boja? Klimatske su promjene stvarnost. Kako se veliki gradovi mijenjaju i prilagođavaju tim promjenama, kako redizajnirati gradsko tkivo - o svemu tome govorimo u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Poveznicama od 13:10 govorimo o mladima i ekološkoj pismenosti. Kako mlade oboružati znanjima i vještinama koje će im pomoći da svoju sve veću ekološku osviještenost pretvore u učinkovito djelovanje i zašto su znanstvena pismenost i kritičko razmišljanje nužni temelji ekološkog aktivizma - objasnit će nam biologinja Kristina Duvnjak.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

Kako je nastajala hrvatska pop-glazba od Ive Robića do Novog vala - doznajte Starom saksofonu od 15:30. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih, uređuje i vodi Robert Mareković.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Ciklus Oda-birano od 18:15 ponovno donosi dokumentarno-glazbenu fantaziju "Pripovijest baletne Julije" autora Davora Schopfa. Ona predstavlja Julijinu baletnu haljinicu, jedan od kostima na izložbi "Balet i strast", koja je prije četiri godine postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a od 3. ožujka do 1. svibnja ove godine održava se u Gradskom kazališnom muzeju Carlo Schmidl u Trstu, kao prva ovogodišnja međunarodna izložba Muzeja za umjetnost i obrt.

Julijina baletna haljinica predstavlja baletnu donaciju i donatora, hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Željka Jurešu. Kroz njegovu, ali i njezinu – haljininu životnu priču saznajemo kako je taj rođeni Zagrepčanin postao pravi engleski gentleman, gdje je i kako upoznao suprugu, veliku englesku balerinu Belindu Wright, gdje su sve plesali, što su sve radili i može li njegova donacija postati temeljem budućega hrvatskog kazališnog muzeja, možda po uzoru na onaj tršćanski.

Željko Jureša umro je u ljetu 2020. pa je tršćanska izložba posvećena kao Hommage à Željko Jureša – Život za balet.  

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

Od 19:30 poslušajte izravni prijenos koncerta "Šokačka rapsodija - 100 tamburaša" iz koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Orkestar 100 tamburaša izvest će nezaboravni koncert najvećih tamburaških hitova i šokačkih kola, najljepših Kićinih pop i rock pjesama te nekoliko svjetskih hitova, od legendarnih Beatlesa do kan-kana i čardaša. Posebni su gosti pobjednica Dore Mia Dimšić, Bruna Oberan-Bošković, Marko Tolja, Pero Galić, Alen Đuras, Ante Gelo i Alan Bjelinski.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od čega mora biti dar da biste se mogli pohvaliti da vam je darovano nešto plemenito? Temu za ovu epizodu emisije S mjerom od 16:40 na Drugom programu, pripremila je Josipa Alerić.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Svakoga utorka od 18:35 na možete slušati emisiju Linija povjerenja, u kojoj govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Linija povjerenja

Linija povjerenja

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu u emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati predstavit ćemo njemačkog bubnjara i pjevača Jensa Duppea koji će 30. ovog mjeseca nastupiti na najvećem sajmu jazza – jazzahead! u Bremenu. Slušat ćemo glazbu s njegova novog albuma "The Beat", koji je ostvario s trubačem Frederikom Kosterom, pijanistom Larsom Dupplerom i basistom Christianom Ramondom.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Od podija do podija, od 20 sati poslušajte snimku šestog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2020./2021., održanog u Hrvatskome glazbenom zavodu, 12. svibnja prošle godine, s gostom, pijanistom Ivanom Krpanom. U njihovoj ćemo izvedbi slušati djela Wolfganga Amadeusa Mozarta i Roberta Schumanna.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!