Ovoga ponedjeljka preporučujemo

07.02.2022.

07:53

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Kretanju točke od 10:05 govorimo o tome što otkriva pet tapiserija iz ciklusa Mjeseci u godini, koje se restauriraju u Hrvatskom restauratorskom zavodu? Zašto je ljepota bokokotorskog kraja vječna inspiracija stvaralaštvu slikarice Vesne Šojat?

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će gost emisije S Markova trga. O saborskim i drugim aktualnim političkim temama, od 15:30 do 16 sati na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije s predsjednikom Sabora razgovarat će Sanja Rabuzin-Pavić.

S Markova trga

S Markova trga

Foto: HRT / HRT

Emisija Klasični kroj od 18:15 posvećena je akademiku Pavlu Dešpalju, skladatelju, glazbenom pedagogu i dirigentu koji nas je napustio 16. prosinca 2021. Iznimno svestrani glazbenik, Pavle Dešpalj nije bio samo sudionik nego ponajprije kreator glazbenog života, posebice naše sredine, o čemu svjedoči podatak da u Hrvatskoj gotovo i nije bilo ansambla ili orkestra kojim tijekom duge karijere nije dirigirao, a one najveće vodio je kao šef-dirigent ili počasni dirigent ugrađujući u njihov zvuk vlastitu umjetničku osobnost. Slušamo njegove skladbe čijim je izvedbama sam dirigirao, ali i ulomke iz razgovora snimljenih 2010. i 2016. godine.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

S maskom na licu uskraćeni smo za poruku iz mimike lica, u telefonskom razgovoru ili na radiju – nedostaje govor tijela. Više o tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer na rasporedu je od 20:15.

Potpisan je ugovor za projektnu dokumentaciju budućeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na terminalu za pretovar stoke u luci Bršica, u raškom Bazenu.

Luka Pula dobila je novu direktoricu. Iz Ministarstva poljoprivrede osigurali novih 50 milijuna kuna pomoći ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u ribarskome sektoru.

Nacionalni park Brijuni uskoro dovršava europski projekt ublažavanja, prepoznavanja i prilagodbe na klimatske promjene a kako su one utjecale na stanje koraljnoga grebena otočja Maldivi provjerili su pulski morski biolozi.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Odajmo počast prametru i prakilogramu koji su nekoć bili jako važni, a sad su dio mjeriteljske povijesti. Temu za ovu epizodu emisije S mjerom na Drugom programu od 16:40, pripremio je dr. sc. Zvonimir Jakobović.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu u emisiji Europeum EuroRadio od 20 sati slušamo Mozartov 9. koncert za klavir i orkestar u Es-duru "Jeunehomme2. Uz Orkestar Nacionalne akademije sv. Cecilije svira Daniil Trifonov. Izvedbom ravna Sir Antonio Pappano.

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!