Ovoga ponedjeljka preporučujemo

14.02.2022.

07:53

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U odjelu za tekstil Hrvatskoga restauratorskog zavoda obnavlja se časnička uniforma pronađena u potopljenoj olupini broda Sveti Ištvan, a mi otkrivamo tajne njezine restauracije. Što znači broj 112 u knjizi u obliku leksikona umjetnika Željka Kipkea doznajte u Kretanju točke od 10:05.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Minijature za radoznale od 12:23 nastavljamo nizom arheoloških tema. Iz Halštata selimo se prema jugu i Mediteranu te otkrivamo povezanost kultura željeznog doba. O tome našoj Maji Raguž govori profesor Hrvoje Potrebica.

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik IDS-a Dalibor Paus. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na Prvom programu Hrvatskoga radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Rock&Off zagrebačka kantautorica Miriiam proglašena je najperspektivnijim mladim imenom - osvojila je nagradu u kategoriji Veliki prasak godine. To je povod da se u emisiji Po vašem izboru od 16:05 osvrnemo na njezin hvaljeni albumski prvijenac Call Me Up.

Emisiju Klasični kroj od 18:15 posvećujemo dirigentu Nikši Barezi koji nas je napustio prije mjesec dana, 14. siječnja 2022., u 86. godini. Poliglot i svjetski putnik, maestro Bareza bio je jedna od središnjih osobnosti hrvatskoga glazbenog života. Uz nekoliko uvodnih biografskih podataka, na maestra Barezu podsjetit ćemo njegovim dirigentskim interpretacijama, ali i razgovorom snimljenim 2010.

Tužna sudba zeke i potočića također je prigoda za jezično razmišljanje! Više u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45.

U emisiji o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, od 20:15 do ponoći izdvajamo: Europska Agencija za pomorsku sigurnost osporava valjanost pomoračkih svjedodžbi i certifikata filipinskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi. Kako će to utjecati na brodare i tržište radne snage u pomorstvu? Ima li novosti koje bi pomorci morali znati pri ispunjavanju ovogodišnjih prijava poreza na dohodak?

Među prvima u Europi i svijetu mogli bismo imati brod na elektropogon za linijsku plovidbu prema otocima. Kada će se to dogoditi i kakav će to brod biti? Hrvatska je prva članica EU-a koja je povezala nacionalni sustav s informacijskim sustavom Europske unije za razmjenu podataka o pomorskom prometu SafeSeaNet. Jesu li budući pomorci, studenti naših pomorskih fakulteta, zadovoljni načinom i količinom praktične nastave? Od početka ove nastavne godine izvan funkcije je školski brod Kraljica mora. Koliko će to trajati?

Uskoro velika atrakcija: dubrovački akvarij, nakon obnove, ponovno se otvara za posjetitelje. Možete nas zvati na 0800 7075!

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Jedan plus jedan
emisija je koja senzibilizira javnost za osobe s invaliditetom, a u tome joj pomažu javne osobe, pjevači, glumci, sportaši, umjetnici. Autor i voditelj emisije je Hrvoje Antonio Belamarić. Emitira se ponedjeljkom od 18:00 do 18:30.

Jedan plus jedan

Jedan plus jedan

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Europeum euroradio od 20 sati poslušajte Škotski simfonijski orkestar radija BBC. Predvođen njemačkim dirigentom Davidom Afkhamom, izvodi djela Ludwiga van Beethovena, Unsuk Chin i Roberta Schumanna, a kao solist nastupa Tobias Feldmann.

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!