07:03 / 01.02.2022.

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži, od 12:30, donosimo vam priču o svetačkim ili crkvenim medaljicama koje su od samog početka pojavljivanja bile omiljene među vjerničkim pukom. Priču o svecima i biblijskim scenama na medaljicama ispričala nam je pomoćnica ravnateljice za arheološku baštinu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, arheologinja Ana Azinović Bebek.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

O autobiografsko-kroničarskim zapisima Antuna Hrvatina, koji se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu, govorimo u Poveznicama od 13:10. Riječ je o građi kakva rijetko nađe put do arhiva, a još rjeđe do javnosti: o zapisima čovjeka koji nije imao društvenu moć, nije bio ni intelektualac ni umjetnik, već pismeni seljak. O čemu nam piše taj mlinar iz Kašćerge, udovac i samohrani otac i što otkriva o sebi i životu svojega kraja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, reći će nam viša arhivistica iz Državnog arhiva u Pazinu, Jasna Mrkonjić.

Kako je nastajala hrvatska pop glazba, od Ive Robića do Novog vala? Doznajte u emisiji Stari saksofon od 15:30. Emisiju koja se bavi razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih uređuje i vodi Robert Mareković.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 "Pjesmarica swinga" predstavlja njemačkog pjevača Toma Gaebela koji u nastupu uz Orkestar Zapadnonjemačkog radija izvodi svoje favorite iz vremena swinga, uspješnice Franka Sinatre, Colea Portera, Jeroea Kerna te Antonia Carlosa Jobima. Jedinstveni spoj simfonijskog orkestra i big-banda u WDR orkestru Tom Gaebel označuje kao najljepše mjesto za pjevanje, a koncert pod ravnanjem Enrica Delamboyea održan u studenom 2019. donio je aranžmane Dietmara Mensingera.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo prvi ovogodišnji koncert Jazz orkestra HRT-a iz Jazz ciklusa, prvi koji će glazbenici poslije 14 mjeseci održati uživo u dvorani Gorgoni, Muzeja suvremene umjetnosti. Gost im je trubač, skladatelj i dirigent iz Švedske, Lars Lindvall. U Večernjem programu govorimo i o hrvatskim filmašima na 51. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu te jednoj domaćoj manifestaciji – 15. Filmskim mutacijama: Festivalu nevidljivog filma u Zagrebu i Rijeci.

U emisiji Govorimo hrvatski od 19:45 razmatramo kad je ije, a kad je je!

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Svakoga utorka od 18:35 na Drugom programu možete slušati emisiju Linija povjerenja, emisiju u kojoj govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Linija povjerenja

Linija povjerenja

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Vrijeme je za jazz od 19 sati predstavit ćemo glazbu s albuma Now or Never švedskog trubača Larsa Lindvalla koji će 2. veljače, nastupiti uz Jazz orkestar HRT-a u dvorani Gorgona u Muzeju suvremenih umjetnosti u Zagrebu.

U emisiji Od podija do podija, od 20 sati, donosimo snimku drugog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2019./2020., održanog u Hrvatskom glazbenom zavodu, u studenome 2019. Kvartetu se tom prigodom pridružila violistica Lucija Brnadić, a na programu su bila djela Ludwiga van Beethovena i Antonina Dvoraka

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!