Ovoga petka preporučujemo

22.04.2022.

07:27

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1) 

Kako se hrani mladunče ili dojenče sisavca? Što je sve dojenje? Poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Danas počinje Noć knjige najmasovnija manifestacija koja već jedanaestu godinu za redom mobilizira knjižni sektor u popularizaciji knjige i čitanja! Koji je smisao te manifestacije i u čemu su njezina postignuća? Koji su glavni problemi hrvatske knjižne scene? Jesu li se stvari nakon Nacionalne strategije za poticanje čitanja i Godine čitanja pomakle na bolje? O tim temama u emisiji Kutija slova od 10:05 razgovaramo s vrsnim poznavateljem knjižnih, izdavačkih i knjižarskih prilika u našoj zemlji, članom Organizacijskog odbora Noći knjige i glavnim urednikom portala Moderna vremena, Nenadom Bartolčićem.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Pri kraju Drugog svjetskog rata, 22. travnja 1945. godine, 600 logoraša krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u Jasenovcu. Do slobode je došlo samo njih 91. Preostali logoraši, koji zbog nemoći i bolesti nisu sudjelovali u proboju, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima. Zato svake godine u Spomen-području Jasenovac u znak sjećanja obilježavamo Dan proboja, a prijenos je možete pratiti od 10:30.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja u Gradskom muzeju Čazma otkrivamo što prikazuje reljef jednog pećnjaka koji se nekoć vjerojatno nalazio na peći u čazmanskoj biskupovoj palači.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Po opisu i pronalaženju novih vrsta, Institut za more i priobalje iz Dubrovnika prepoznatljiv je u svijetu. Koji su njegovi drugi znanstveni doprinosi poslušajte u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Govorimo i o časopisu St-Open i za razmišljanje nudimo temu našeg ekološkog traga gledanjem serija i filmova na internetskim servisima.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Povodom Dana planeta Zemlje u Mudricama od 13:45 danas istražujemo prirodu te učimo kako se prema prirodi ponašati.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo album Homesick britanskog indie rock sastava Sea Girls.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: Papa Franjo i dalje poziva na zaustavljanje agresije na Ukrajinu. Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskoga naroda, poručuje i Komisija Hrvatske biskupske konferencije Justitia et pax. Hrvatsko katoličko sveučilište održalo okrugli stol o ulozi Katoličke crkve u stvaranju hrvatske države. Čut ćete i na koji način u manifestaciji Noć knjige sudjeluju katolički izdavači.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Kraljičino polje za kroket Lewisa Carrolla

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Večeras se u našoj zemlji održava Noć knjige, manifestacija koja razbuđuje pokatkad uspavani svijet knjiga i pisaca, tim povodom u emisiji Metafora od 20:15 telefonski razgovaramo s članicom Knjižnog stožera iz NSK, pjesnikinjom Dobrilom Zvonarek.

U nastavku čitamo poeziju peruanskog pjesnika Cesara Valleja u prijevodu Nikole Milićevića te izbor iz produkcije suvremenih pjesnika.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 20 sati možete slušati glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdanu prašinu s tematskim glazbenim blokovima.

Zvjezdana prašina

Zvjezdana prašina

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Treći program Hrvatskoga radija i ove se godine posebnim programom pridružuje manifestaciji Noć knjige. U posebnoj emisiji, od 19 do 20 sati, Irena Matijašević će s Markom Gregurom razgovarati o njegovu stvaralaštvu, ne zaobilazeći pritom pitanje "književnosti kao prostora slobode", što je glavna tema ovogodišnje manifestacije Noći knjige. Na isto i niz drugih pitanja odgovarat će i sljedeća gošća, Ana Brnardić, s kojom će od 21 do 22 razgovarati Ivica Prtenjača. Između ta dva razgovora, možete poslušati koje knjige, iz domaće i strane produkcije, preporučuju književnice Marina Šur Puhlovski, Jadranka Pintarić i Ivana Bodrožić te književnici Damir Karakaš i Kristian Novak. Kroz program, uz puno dobre glazbe, vas do 22 sata vodi Ana Marija Štorga.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1) 

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2) 

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3) 

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!