Ove subote preporučujemo

09.04.2022.

07:21

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisija Inventura od 9:05 poslušajte: Rekonstrukcija tek poslije Uskrsa – premijer Plenković još odmjerava koga će ostaviti, a koga potjerati iz Vlade; u međuvremenu, velike odjeke izazvala imovinska kartica ministra Paladine. Povratak u staro normalno – nakon više od dvije godine, ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere protiv koronavirusa, građani odahnuli. U vrtlogu rata, Europa se pokušava riješiti ruskih energenata, a građani strahuju od rasta cijena.

Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Foto: HRT / HRT

Koliko će trajati energetska kriza? Može li svijet bez ruskog plina? Hoće li ovisnost o ruskim energentima biti zamijenjena ovisnošću o američkim? Koje su alternative? Hoće li na kraju svaka država tražiti izlaz za svoje gospodarstvo i građane i kako bi to izgledalo u hrvatskom slučaju? O tome u Intervjuu tjedna od 10:05 govori Miro Skalicki, stručnjak za energetiku. 

Intervju tjedna

Intervju tjedna

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira iz HRT studija u Dubrovniku vodimo vas otocima dubrovačkog arhipelaga, ali odlazimo i do Lastova i Korčule. Najprije pričamo o ulaganjima u obalno područje s posebnim osvrtom na obnovu rive u Dubi pelješkoj za što su sami mještani prikupili čak milijun kuna. Lijepe vijesti stižu iz grada Korčule – Vela setemana odnosno Veliki tjedan mogli bi uskoro biti zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Govorimo i o bogatom blagdanskom tradicijskom naslijeđu i pripremama za uskrsne blagdane – igri jajima na pješčanoj plaži Lopuda, izradi golubice od srčike smokvina stabla koje potječe s Pelješca, konavoskim običajima izrade palminih grančica i umivanja na Cvijetnicu.

Tisuću bisera

Tisuću bisera

Foto: HRT / HRT

U sobi s pogledom od 11:05 gostuje plesna umjetnica i ravnateljica ZKM-a, Snježana Abramović.

U sobi s pOgledOm

U sobi s pOgledOm

Foto: HRT / HRT

Jurica Leikauff je klavirist i skladatelj iz Požege. Surađivao je s brojnim glazbenicima, a posljednih 20 godina je član sastava Prljavo kazalište. U sklopu vlastitog programa „Leikauff Music Tour“ educira mlade, a krajem prošle godine je objavio svoj drugi samostalni album „Curves“. U današnjoj emisiji Vrijeme za glazbu od 12:20 emitiramo drugi dio razgovora koji autorski potpisuje Tomislav Goluban.

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Subota na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Vrijeme za glazbu / HR1

U ovotjednoj emisiji "Na pragu uspjeha" od 13:10 , uz zanimljivosti iz povijesti Međunarodnog pijanističkog natjecanja F. Chopin, nastavljamo s predstavljanjem laureata njegova 18. izdanja te donosimo snimku nastupa u završnici dobitnice 5. nagrade, talijanske pijanistice Leonore Armellini, uz Varšavsku filharmoniju pod vodstvom Andrzeja Boreyka.

Na pragu uspjeha

Na pragu uspjeha

Foto: HRT / HRT

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 poslušajte Osmi travnja Svjetski je dan Roma. Ove godine obilježit će se međunarodnom konferencijom Romi kao indijska dijaspora, neraskidive veze koja počinje 10. travnja u Zagrebu. Ususret događaju, posjetili smo Savez Roma Kali Sara. Gosti emisije su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica Kali Sare Suzana Krčmar i voditeljica Edukacijskog centra Ivona Beus Richembergh.

Multikultura

Multikultura

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Jure Kaštelana: Čudo sv. Arnira prema pripovijetci Jure Kaštelana iz njegove zbirke "Čudo i smrt". U selo Arnirovo, gdje živi tvrda vjera da uroci kroje životne putanje, dolazi učiteljica. Niz neobičnih događaja i tvrdoglavi otpor mještana prema školovanju djece pokreće niz neobičnih te naposljetku tragičnih događaja.

Radio scena

Radio scena

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji Etnoton od 19:25 slušat ćemo odabranu glazbu u izvedbi etnoskupine Veja.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Mire Šincek: Sunce na godišnjem odmoru.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 10 sati možete slušati emisiji Svakom loncu poklopac koja za cilj ima promidžbu turističke, gastronomske, enološke i tradicijske ponude različitih krajeva Hrvatske. Kroz emisiju želi se potaknuti i poduprijeti lokalno poduzetništvo vezano za turizam, vinarstvo i ugostiteljstvo.

Svakom loncu poklopac

Svakom loncu poklopac

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 20 sati u Operi na Trećem slušamo operu La Wally Alfreda Catalanija, snimljenu na koncertnoj izvedbi u Prinzregententheateru u Muenchenu prošle nedjelje, 3. travnja. Solisti su Carmen Giannattasio, Carlo Ventre, Juan Jesus Rodriguez i Ante Jerkunica, Zborom Bavarskog radija i Orkestrom Muenchenskog radija dirigira Greame Jenkins.


Opera na Trećem

Opera na Trećem

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1) 

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)  

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3) 

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!