Ovoga četvrtka preporučujemo

31.03.2022.

07:45

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Ako nešto nije unutar nečega, koji nam mjesni prilog treba? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Koje su sličnosti i razlike između potresa koji su pogodili Zagreb 1880. i 2020. godine? Tko je Diabedo Francis Kere, ovogodišnji dobitnik Pritzkerove nagrade? Teme su emisije Iskustvo prostora od 10:05.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U reportaži Put pod noge od 12:30 danas vas vodimo u Peteranec u Podravini, u posjet gospodinu Antunu Erdecu. Kao izučeni automehaničar, svoj je radni vijek proveo baveći se mehanikom, a onda je u mirovini otkrio – drvo. Danas u svojoj garaži izrađuje minijaturne replike uglavnom tradicijskih alata, namještaja i igračaka, ali i uporabne predmete, koje ne prodaje nego poklanja.

U Glazbi s potpisom od 14:05 donosimo kolaž standarda iz bliže i dalje povijesti kantautorske i rock glazbe, rhythm & bluesa, soula, country-rocka i srodnih žanrova. Uz to, otkrivamo i manje poznate dragulje skrivene u brazdama starih i recentnih albuma.

Album High Temperature, kanadski je glazbenik JW-Jones, nazvao prema pjesmi usnog harmonikaša Little Waltera. Pjesme s tog izdanja današnji su autorski odabir Tomislava Golubana u emisiji Po vašem izboru od 16:05.

U Religijskom forumu od 18:05 uoči mjeseca ramazana ugostili smo muftiju u našoj zemlji akademika efendiju Aziza Hasanovića i razgovarali o postu kao mogućnosti bogatijeg duhovnog života muslimana, pomaganju izbjeglicama iz Ukrajine te drugim aktualnim temama – od izgradnje džamija do izgradnje međureligijskog dijaloga. Iz Varaždina donosimo dojmove s premijere kazališne predstave dramaturginje i redateljice Sanje Ivić Kadišl i nebeski putnici koja je nastala na temelju istoimenoga romana autorice Jasminke Domaš.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo premijeru priče Ivana Tomičevića Bumbarska zabava.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske, Hrvatima izvan domovine, možete slušati od 20:15. Večeras donosimo: Asuncion je domaćin šestoga Susret Hrvata Južne Amerike u organizaciji Hrvatsko-paragvajske gospodarske komore. U nedjelju, 3. travnja, u Srbiji se održavaju parlamentarni i predsjednički izbori. Političko vodstvo hrvatske manjine očekuje ulazak u Skupštinu Srbije.Prošlogodišnji popis stanovništva potvrdio je nastavak nepovoljnih demografskih procesa u Hrvatskoj. Istražujemo nalazi li se Hrvatska u istim problemima kao i Europa. Koje elemente populacijske politike imamo i trebamo? Postoje li temelji za pozitivne promjene i politike? O potencijalu za daljnji razvitak gospodarskih odnosa između Hrvatske i Amerike, poslije ukidanja viza i dvostrukog oporezivanja, govori generalna konzulica Republike Hrvatske u Los Angelesu Renee Pea.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći možete slušati emisiju Povratak u budućnost urednika Roberta Marekovića i njegov pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju

Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Od 19:30 možete pratiti prijenos koncerta Majstorskog ciklusa iz Velike dvorane Vatroslava Lisinskog. Na programu su djela Natka Devčića: Istarska suita, Béle Bartóke: 3. koncert za klavir i orkestar u E-duru, Sz 119 i Igora Stravinskog suita Žar ptica. Solistica je hrvatska pijanistica Martina Filjak. Orkestar vodi francuski maestro Pascal Rophé koji od iduće sezone preuzima mjesto šefa-dirigenta. 


Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!