Ovoga utorka preporučujemo

26.04.2022.

07:55

Autor: Gorana Hegediš/HRT

default error photo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušajte kakvim su sjajem zakrijesnile Krijesnice drama Tene Štivičić izvedena u dubrovačkom kazalištu Marina Držića, kako je projekt Smiling D Empiria teatra osvijetlio mračan prostor depresije, a tko je muško, a tko žensko i je li to presudno kad je u pitanju ljubav govori nam Shakespearova komedija Na tri kralja ili kako hoćete u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana plemenitog Zajca.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Ljudsko je pamćenje iznimno složeno; na oblikovanje njegovih karakteristika utjecale su i evolucija i kultura. Čemu nam pamćenje služi? Kako funkcionira? Što pamtimo bolje, a što slabije? O pamćenju u emisiji Poveznice od 13:10 govori dr. Andrea Vranić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a svoje znanja i razmišljanja o toj temi s nama su podijelile i knjižničarke iz knjižnice Novi Zagreb.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih. 

Galerija
Poveznice, Foto: HRT/HRT
Stari saksofon, Foto: HRT/HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati. Pjevača Petra Grašu.

U terminu Malih formi 18:05 emitiramo djelo Jasne Mesarić Mrtva priroda 2. Tema ove kratke audiodramske forme je čuvena slika Edouarda Maneta Olympia. Ali nas ona vodi prema smaku svijeta, prema budućnosti koja se nazire kao – mrtva priroda. Ili ipak možda kao proširena realnost? Kao virtualna utopija.

Galerija
Po vašem izboru, Foto: HRT/HRT
Male forme, Foto: HRT/HRT

Dvadeset je godina jedinstvenog Arhiva koji nosi ime glazbenog urednika Renata Pernića povod da u ciklusuOda-birano od 18:15 upravo dvadeset godina od datuma njegove smrti ponovno objavimo dokumentarno-glazbenu priču autorice Lade Duraković.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Voćne svađe Đurđice Stuhlreiter.  

Galerija
Oda-birano, Foto: HRT/HRT
Priča za velike i male, Foto: HRT/HRT

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 gošća Kulturnog kolokvija upraviteljica je Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU Borka Bobovec. Razgovaramo o važnosti i ulozi te institucije ali i o njezinu autorskom, uredničkom, znanstveno-istraživačkom i pedagoškom radu. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Sve vrijeme govorimo o raznim mjerenjima, a da nismo spomenuli koliko je važan - uzorak! Temu za emisiju S mjerom od 9:40 i 16:40 pripremila je dr. sc. Ivanka Lovrenčić Mikelić.

Od 18:35 možete slušati emisiju Linija povjerenja, emisiju u kojoj govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Galerija
S mjerom, Foto: HRT/HRT
Linija povjerenja, Foto: HRT/HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo reprodukciju koncerta pijanistice Melike Buze, održanog u Galeriji Prica u Samoboru, 27. rujna 2021., u sklopu 18. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. Na programu su djela Alberta Ginastere, Ferde Livadića, Frederica Chopina i Mauricea Ravela.  

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!