06:16 / 01.04.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga petka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 otkrivamo prava značenja nekih riječi kojima se uvijek koristimo u posve drugom značenju! Nisu zabilježena ni u rječnicima!

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U Kutiji slova od 10:05 predstavljamo izniman autorski, prevoditeljski i izdavački projekt, knjigu svjetski značajnog njemačkoga teoretičara književnosti, filozofa i pisca Rüdigera Safranskoga pod naslovom Nietzsche: Biografija njegove misli, te iščitavamo pjesničku zbirku najnovije laureatkinje naše najprestižnije pjesničke nagrade Goranova vijenca, knjigu Tijelom u riječ Vesne Biga.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja vodimo vas u Državni arhiv u Bjelovaru gdje govorimo o matičnim knjigama kao povijesnim izvorima.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Intranazalno cjepivo daje puno bolju imunost sluznice i bolje nas štite od SARS Cov-2 virusa. Pokazao je to rad o kojem dr. Stipan Jonjić govori u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Osvrnut ćemo se na 70-tu obljetnicu Instituta za more i priobalje u Dubrovniku i otkriće zvijezde koja je od nas udaljena 13 milijardi svjetlosnih godina.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Kako se pune električni automobili, što nam je sve potrebno za gradnju broda te kako se vozi bicikl bez pomoćnih kotača!? O svemu tome mudruju mali majstori u emisiji Mudrice od 13:45.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

John Mellencamp, nekada znan i kao John Cougar ili John Cougar Mellencamp, američki glazbenik, autor, producent nedavno je objavio svoj već dvadeset četvrti studijski album Stricly one-eyed Jack koji danas preslušavamo u emisiji Po vašem izboru od 16:05.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Tragu vjere od 18:05 poslušajte: Papa Franjo ovoga će vikenda posjetiti Maltu – bit će to prvo njegovo ovogodišnje putovanje izvan Italije. Hrvatski caritas nastavlja slati humanitarnu pomoć u Ukrajinu. Hrvatski sabor i ove će godine biti pokrovitelj središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta 14. svibnja.

Bjelovarsko-križevačka biskupija počela pripreme za 11. Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se u rujnu održati u Bjelovaru. O važnosti sinodalnog puta po biskupijama govori nam biskupski vikar za otok Brač don Ivica Huljev. Svečanosti Pasionske baštine predstavlja novoizabrana predsjednica Udruge Eva Kirchmayer-Bilić.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Željke Horvat Vukelja: Dva leptira.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Metaforu od 20:15 otvaramo pogledom u jednu davnu studiju, riječ je o Koreografiji teksta Gorana Rema objavljenoj u zagrebačkom Meandru. U nastavku poezija slovenskih pjesnika Primoža Čučnika, Uroša Zupana i Tomaža Šalamuna.

U drugom satu Metafore vozimo se, putujemo poezijom koja se bavi temom promjene mjesta, kretanja i putovanja. Glazbena potpora očitat će se u jednom davnom albumu Brucea Springsteena naslovljenom Nebraska.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 18 sati možete pratiti prijenos ždrijeba Svjetskog nogometnog prvenstva i košarkaške utakmice ABA lige Cibona - Igokea.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19 sati u emisiji U hramu pjeva slušat ćemo niz uglazbljenja lamentacija proroka Jeremije trojice različitih skladatelja koji prikazuju tradiciju uglazbljenja ovog liturgijskog teksta od ranog do visokog baroka na Iberskom poluotoku i u kolonijama u novom svijetu.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1) 

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2) 

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!