07:25 / 28.03.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Planirate li već kamo ćete za godišnji odmor? Biste li trebali razmišljati o smještaju u depadansi? Poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

O činu posvete čovječanstva, napose Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinom razgovaramo u našoj emisijiSusret u dijalogu od 9:05. O važnosti i snazi molitve za mir, o tome kakav utjecaj takva molitva ima na tijek povijesti te koliko je zajedno s posvetom, važan i ozbiljan poziv na osobno obraćenje u emisiji govore generalni tajnik hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak, član vijeća HBK za nauk vjere pater dr. Mijo Nikić i povjerenik za medije Križevačke eparhije đakon Livio Marijan.

U Kretanju točke od 10:05 govorimo o tome na koji se način održava izložbena aktivnost muzeja koji su stradali u zagrebačkom potresu? Kako je na fotografskim kolažima predstavljena svakodnevica mjesta u potresom razrušenoj Banovini? Govorimo i doajenu hrvatskog stripa Juliju Radiloviću Julesu.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izvan okvira 13:10 otkrivamo na koji način je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu modernizirao studijske programe i unaprijedio kvalitetu nastave kako bi privukao što više domaćih i stranih studenata, budućih doktora veterinarske medicine.

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Što je slušala domaća publika sredinom 60-ih? Odgovor pruža sadržaj dvostrukog kompilacijskog albuma Zvuk šezdesetih 1964-1965 - retrospektivnog izdanja koje daje potpuniju sliku glazbene scene tog razdoblja, od Arsena i Gabi do Crvenih koralja i Bijelih strijela. Pjesme s tog albuma možete slušati u emisiji Po vašem izboru od 16:05.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ulderika Donadinija Đavo gospodina Andrije Petrovića. U ovoj kratkoj audiodramskoj formi svjedočimo paklenom danu ljubomore gospodina Andrije Petrovića, kojemu će njegov alter ego u obliku đavla predložiti samoubojstvo kao rješenje u duboku sumnju u nevjeru njegove supruge.

Klasični kroj od 18:15. posvetili smo Josipu Klimi jednom od velikana hrvatske reproduktivne glazbene umjetnosti. Vrhunskim umijećem sviranja i golemom stvaralačkom energijom ostavio je dubok trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo njemačku priču Začarani kraljević.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, od 20:15 do ponoći realizira se HRT studija u Splitu. Iz emisije izdvajamo: Ukrajinski pomorci nakon iskrcaja s brodova bit će u Hrvatsku primljeni kao kod svoje kuće, tvrde iz sindikata pomoraca. Sindikat iz Odesse mogao bi svoj ured naći i u Rijeci, sve je spremno! Zbog covid krize i dalje je puno problema, časnica za sigurnost okoliša koja plovi na velikim kruzerima uskoro će na put i i tvrdi: sa "kruzera se ništa ne baca, nismo zagađivači"! Jadrolinija razmatra budućnost linija Trpanj - Ploče i Dominče - Orebić nakon otvorenja pelješkog mosta. Ribari traže pomoć od države i EU jer cijena plavog dizela od 8 kuna je neodrživa. Hrvatski pomorac na brazilskoj platformi primio brazilsku državnu nagradu za spašavanje kolege. Čut ćemo vijesti iz svijeta pomorstva i brodarstva, ali i gdje se nalaze brodovi pod našom zastavom.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 15:15 tema Okruglog stola ponedjeljkom je Hrvatsko-turski odnosi kroz politiku, kulturu i gospodarstvo. Sugovornici su Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, turkologinja i odvjetnica Jasmina Jašaragić Özügergin, potpredsjednica Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, Nermina Husković, glavna urednica izdavačke kuće HENA te plesna pedagoginja Seadeta Osmani, umjetnička voditeljica orijentalne plesne skupine Sheherezade.Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!