07:53 / 05.04.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Veznik da u hrvatskome jeziku prilično je zaposlen. Katkad ga se može i zamijeniti nekim drugim, a katkad i mora! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 pridružit ćemo se Našem razredu poljskog pisca Tadeusza Slobodzianeka u kojem je čovjek čovjeku vuk u raznim sistemima, saznat ćemo što se događa na jednoj Maloj zabavi u zagrebačkom Teatru Itd autorskom projektu Vanje Jovanovića te kako se u Gradskom kazalištu Đurđevac snašao ukrajinski glumac amater u predstavi Župljani u potrebi.

Lica i sjene

Lica i sjene

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Miris nije samo osjetilni doživljaj, on je i kulturni fenomen. Što nam naša starija književnost može reći o tome kako su mirisala prošla vremena i koji je bio kulturološki značaj mirisa, saznajte u današnjim Poveznicama od 13:10.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Stari saksofon

Stari saksofon

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati Tedija Spalata.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Ciklus Oda-birano od 18:15 donosi koncert filmskih tema koji je slavni britanski violinist Daniel Hope ostvario nastupom uz Orkestar Zapadnonjemačkog radija 31. prosinca prošle godine u Essenu. Proslava sto godina fimske glazbe pod dirigentskim vodstvom Franka Strobela ugostila je i južnoafričku sopranisticu Pumezu Matshikizu te njemačkog kralja swinga Toma Gabela.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Tatjane Pokrajac Papucci: Kako je tuga postala radost.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 čestitamo 4. rođendan glazbenom portalu Ravno do dna te 18. rođendan Zagrebdoxu, međunarodnome festivalu dokumentarnog filma. Osvrćemo se 64. dodjelu glazbenih nagrada Grammy u Las Vegasu te najavljujemo prvu veliku hrvatsku glazbenu manifestaciju koja će se održati nakon dvogodišnje stanke, Sea Star festival.

U Kulturnome kolokviju ugostit ćemo, pak, Senku Bulić, glumicu, redateljicu i novu intendanticu varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta. 

Kulturni kolokvij

Kulturni kolokvij

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija u emisiji S mjerom od 9:40 iz stručne mjeriteljske perspektive tumačimo kad se i zašto voda dezinficira. Temu za ovu epizodu pripremila je doc. dr. sc. Anita Rakić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Od 18:35 možete slušati emisiju Linija povjerenja, emisiju u kojoj govorimo o problemu svih vrsta ovisnosti. Otvaramo različite teme iz područja ovisnosti i mentalnog zdravlja.

Linija povjerenja

Linija povjerenja

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 20 sati u emisiji "Od podija do podija" donosimo snimku petoga koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2020./2021., održanog u Hrvatskom glazbenom zavodu, 24. ožujka 2021. U izvedbi članova Zagrebačkog kvarteta: violinista Martina Krpana i Davora Philipsa, violista Hrvoja Philipsa i violončelista Martina Jordana, slušat ćemo djela Marka Ruždjaka, Dmitrija Šostakoviča i Felixa Mendelssohna.

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!