Ovoga četvrtka preporučujemo

28.04.2022.

07:53

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

S kabelima treba oprezno, da ih se ne zamijeni s kablovima. Prolije li se nešto iz kabla po kabelu, raste opasnost od kabela! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U Iskustvo prostora od 10:05 pozivamo vas na dvije izložbe: u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu na izložbu Andrija Mutnjaković: Kinetička arhitektura 1964.-1990. i u galeriju Bernardo Bernardi Pučkog otvorenog učilišta na Nestvarne stvari produkt dizajnerice Sanje Rotter

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Iskustvo prostora

Iskustvo prostora

Foto: HRT / HRT

Američki svemirski program počelo je s programom Merkur. Program Apolon doveo je ljude do Mjeseca. Što se namjerava napraviti u novom američkom svemirskom programu nazvanomArtemida doznajte u emisiji Put pod noge od 12:30.

Put pod noge

Put pod noge

Foto: HRT / HRT

Otkriven je slučajno i dugo je vremena bio poznat po šarenim papigama i drvu koje se koristilo za bojanje tkanina. Bogatstvo i europski useljenici stigli su sa šećerom, kavom i zlatom. Prvo je bio portugalska kolonija, onda kratko vrijeme i portugalska metropola.Nakon nezavisnosti prvo je bio carstvo, a onda i republika. O kojoj je zemlji riječ? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Povijest četvrtkom

Povijest četvrtkom

Foto: HRT / HRT

Današnja emisija Glazba s potpisom od 14:05 inspirirana je trima velikim i utjecajnim sastavima koji uskoro nastupaju u sklopu svojih obljetničkih turneja.. Roxy Music, Kiss i The Rolling Stones.

"Southside" je treći samostalni album američkog pjevača Sugaray Rayforda. Pjesme s tog izdanje za emisiju Po vašem izboru od 16:05 čine autorski odabir Tomislava Golubana.

Galerija
Glazba s potpisom, Foto: HRT/HRT
Po vašem izboru, Foto: HRT/HRT

U organizaciji Koordinacije židovskih općina i Židovske općine Zagreb u 17:15 održat će se središnja komemorativna svečanost u povodu Dana sjećanja na žrtve Holokausta (Jom Hašoa). Kod skulpture Cvijet u Jasenovcu nazočnima će se obratiti predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus, a molit će glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Lucian Moše Prelević.

Blagdan Jom Hašoa kojim se židovski vjernici prisjećaju svih žrtava holokausta obilježit će se i u židovskim zajednicama u Hrvatskoj, a u Religijskom forumu od 18:05 govorimo o hrabrosti i spašavanju te nagradi Pravednik među narodima.

Osim toga donosimo i ugođaj proslave najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa po julijanskom kalendaru te najavu proslave Ramazanskog bajrama i najavu dokumentarnog filma o dvije generacije hafiza u jednoj obitelji...

Religijski forum

Religijski forum

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo japansku narodnu priču Gospodin Sretna Slamka.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske, Hrvatima izvan domovine, možete slušati od 20:15. U emisiji poslušajte: Bošnjački zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH u srijedu su pozivanjem na vitalni nacionalni interes spriječili izglasavanje izmjena izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH. Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u Širokom Brijegu uručio opreme za ravnatelje osnovnih škola u sklopu projekta Digitalizacija obrazovnog sustava Županije zapadnohercegovačke – E-škola. Koje su posljedice potresa u Hercegovini? U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik. Splićanka Klara Vrlika proglašena je najboljom turističkom djelatnicom u Irskoj. Projekt Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022 umjetnika Tome Savića-Gecana predstavio Republiku Hrvatsku na bijenalu u Veneciji. Međunarodni umjetnik Vlado Franjević s lihtenštajnskom adresom gostovao na radionici u OŠ Borovje u Zagrebu u sklopu eTwining projekta.  

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 21 sat izravno prijenosimo 69. Zagrebački festivala, najstariji hrvatski pop festivala, na kojem će se predstaviti 20 novih pjesama.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 19:30 možete pratiti izravni prijenos koncerta Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz Velike dvorane Vatroslava Lisinskog. Jedan od vodećih violinista današnjice Sergej Krylov kao solist i dirigent izvodi program u čijem su središtu dva djela za violinu i orkestar - poznati Mendelssohnov Koncert u e-molu te Nježni vjetar Elizija suvremene skladateljice Olge Rayeve. Koncert otvara Mendelssohnova mladenačka uvertira San ljetne noći, a zaključuje najizvođenija skladba Sergeja Prokofjeva - Klasična simfonija. Tijekom stanke poslušajte razgovor sa solistom i dirigentom Sergejem Krylovim

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1) 

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2) 

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3) 

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!