Ovoga utorka preporučujemo

29.03.2022.

05:45

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Nastavljamo jučer započeti lov na izgubljena slova "n". Danas smo ga izgubili kod ispicijenta! O tome u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 vodimo vas u uzbudljiv svijet Zagrepčanke, predstave napravljene prema kultnom romanu Branislava Glumca koja se večeras u produkciji Teatra Erato i Media bara premijerno izvodi u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, u Splitu ćemo zaviriti u skromnih 55 kvadrata i saznati kako žive junaci drame Ivane Vuković na pozornici splitskog HNK-a, a čut ćemo i kako na društvo koje ga želi ukrotiti reagira divlji dječak Kaspar iz drame Petera Handkea u zagrebačkom teatru Itd.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 predstavljamo vam Galeriju Arheološkog muzeja u kojoj je upravo u tijeku izložba Slavimo arheološku baštinu Irske, postavljena u suradnji Nacionalne službe za spomenike, Irskog Veleposlanstva i Arheološkog muzeja u Zagrebu. O tome nam govori voditeljica Galerije i kustosica Hana Ivazić.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

Kada se na prostoru današnje općine Sveta Marija počela izrađivati čipka, ne zna se točno; s više pouzdanosti može se govoriti tek o novijoj povijesti čipkarstva na ovome području. Zna se da su se žene ovdje bavile izrađivanjem i prodajom čipke još u prvoj polovici 20. stoljeća, kada ta djelatnost zamire. No, pola stoljeća kasnije, neke nove ruke ponovno će se prihvatiti batića i oživjeti staru vještinu. U emisiji Poveznice od 13:10 danas se družimo sa svetomatskim čipkaricama.

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati Giuliana

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ulderika Donadinija Sjene. Slušamo kako duboke sjene sumnje u smisao svijeta neće uspjeti osujetiti emocionalne impulse i tjelesne nagone dvoje mladih ljudi.

Ciklus Oda-birano od 18:15 donosi poseban koncert održan na Dan žena u Londonu s programom duhovnih skladbi suvremenih skladateljica. Neke su skladbe tom prilikom imale svoju praizvedbu, a zadivljujuće zborsko zvukovlje i zvukovi orgulja ocrtavaju duhovne obzore skladateljica našeg vremena: Kristine Arakelyan, June Nixon, Kerense Briggs, Sarag MacDonald, Melisse Dunphy, Cecilie McDowall, Judith Bingham i Ghislaine Reece-Trapp čija je Misa o Misteriju vjere također bila praizvedena. Nastupio je zbor BBC Singers pod vodstvom dirigentice Grace Rossiter, a za orguljama je bila Anna Lapwood.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Mladena Kopjara Dinosaur Cvjetko.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 komentiramo najvažnija protekla glazbena događanja – dodjelu nagrada Porin, koncert "Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći… Aki!" te šest desetljeća rada hrvatskog kralja mjuzikla, maestra Alfija Kabilja, odnosno retrospektivu filmova najznačajnijeg suvremenog kineskog autora, redatelja i snimatelja Yimoua Zhanga, u zagrebačkome kinu Tuškanac. 

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati možete pratiti prijenos prijateljske nogometne utakmice Hrvatska – Bugarska. 

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo snimku četvrtog koncerta Zagrebačkog kvarteta u sezoni 2020./2021., održanoga u Hrvatskom glazbenom zavodu, 17. veljače 2021. U izvedbi članova Zagrebačkog kvarteta: violinista Martina Krpana i Davora Philipsa, violista Hrvoja Philipsa i violončelista Martina Jordana, slušat ćemo djela Igora Stravinskog, Borisa Papandopula i Antonina Dvoraka

Od podija do podija

Od podija do podija

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!