Ovoga ponedjeljka preporučujemo

02.05.2022.

07:47

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Prijedlog "po" često se nađe u ulozi koja mu ne odgovara, kao da nema dovoljno onih koje su baš za njega! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U Kretanju točke od 10:05 vodimo vas na Venecijanski bijenale i na drugu iz ciklusa izložbi - Vlaho Bukovac u Europi - u zagrebačkim Klovićevim dvorima koju možete razgledati još do 22. svibnja.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

U današnjoj emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 posjetili smo DV Zapruđe u Zagrebu i saznali kako se u sklopu programa rane pismenosti djecu upoznaje sa raznim vještinama koje prate odrastanje.

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izvan okvira od 13:10 u povodu Međunarodnog dana primaljstva vodimo vas u zagrebačku Školu za primalje u kojoj se, kroz europske projekte, budućim primaljama trude osigurati obrazovanje za budućnost.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će gost emisije "S Markova trga". O saborskim i drugim aktualnim političkim temama, od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije s predsjednikom Sabora razgovarat će Sanja Rabuzin-Pavić.

S Markova trga

S Markova trga

Foto: HRT / HRT

U novom izdanju emisije Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete band SVADBAS i njihov album LA LA.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ivane Gudelj : Trenutak kad sam shvatila. U parku između dva nebodera, ona sjedi na klupi i promatra prolaznike, pamti njihove kretnje i riječi, razmišlja o njima, zamišlja ih u raznim situacijama. Oni nju ne vide. Prolaze kroz nju. I zato, nevidljiva, ona pleše pokraj njih, smije se glasno i plače tiho.

Galerija
Po vašem izboru, Foto: HRT/HRT
Male forme, Foto: HRT/HRT

Klasični kroj od 18:15 posvetili smo Franji Lučiću - županu turopoljskom, orguljašu, glazbenom pedagogu i skladatelju čiju 50. obljetnicu smrti obilježavamo ove godine.

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Đurđice Stuhlreiter: Zaljubljeni cvijet.

Galerija
Klasični kroj, Foto: HR1/HRT
Male forme, Foto: HRT/HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Splitu.

Uz ostalo poslušajte: Sindikat pomoraca Hrvatske u Dubrovniku održao 7. kongres

Izabrano je rukovodstvo i usvojena rezolucije podrške ukrajinskim kolegama.

Tijekom COVID krize sve je više napuštanja brodova od neodgovornih brodara koji krše sve postojeće konvencije.

Čut ćemo sindikalna iskustva iz Britanije gdje su brojni pomorcima bezobzirno uručeni otkazi bez obrazloženja, kako su reagirali mediji i vlada.

Ribari u Hrvatskoj i dalje u istoj nezavidnoj situaciji jer cijena plavog dizela je i dalje daleko od prihvatljive.   

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom o ulozi i važnosti medija za kulturu i za odgoj i obrazovanje, ali i o ulozi novinara i povjerenju publike u medije govore ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture Jasna Vaniček-Fila, viša savjetnica za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Mirela Barbaroša-Šikić te izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1) 

U 20:10 na Prvom prikazujemo dokumentarni film Hafiz ili onaj koji zna Kuran napamet. Priča je to o dvije generacije muslimana, ocu i sinu, učitelju i učeniku, Azizu i Ahmedu Aliliju, a koja nas vodi od Makedonije i Sarajeva do Zagreba i Ljubljane. 

Potom u 21:05 slijedi treći nastavak dramske serije Patrola na cesti. Policija iz županijskog centra već neko vrijeme prati ilegalne aktivnosti Frane i njegovih kolega Luke i Damjana te javlja šefu policijske postaje Dragi, u kojoj radi i Franin brat Josip, da se večeras kreće u raciju. Razgovor o pripremama za raciju između Drage i policajca Filipa slučajno načuje Josipov partner Dario... 

Ponedjeljak, 2. svibnja na Prvom

Ponedjeljak, 2. svibnja na Prvom

Foto: Patrola na cesti / serija

Glumački ansambl u seriji predvode Krešimir Mikić, Slavko Sobin, Nataša Janjić, Mate Gulin. Scenaristi su Jurica Pavičić i redatelj Zvonimir Jurić, a seriju, koja se nalazi i u videoteci platforme HRTi, 2015. godine za HRT proizvela je Kinorama. 

U 23:25 ne propustite četvrti nastavak dokumentarne serije Najveća graditeljska čuda svijeta, naziva Mostovi.

Ponedjeljak, 2. svibnja na Prvom

Ponedjeljak, 2. svibnja na Prvom

Foto: Najveća graditeljska čuda svijeta / dokumentarna serija

Od globalnih gradova poput Londona i New Yorka, do zabačenih sela u jugoistočnoj Aziji, vodimo vas najznamenitijim svjetskim mostovima.

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)  

U 20:05 u emisiji Stadion ne propustite tjedni pregled najjačih europskih nogometnih liga, kao i manjih nacionalnih prvenstava, te druge aktualne sportske teme.

Crna komedija Smrt Staljina na rasporedu je u 21 sat. Radnja filma iz 2017. godine, za koji režiju potpisuje Armando Iannucci, smještena je u Moskvu 1953. Nakon što je proveo na vlasti gotovo 30 godina, sovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin obolijeva i ubrzo umre. Počinje borba za vlast među članovima Ministarskog vijeća... 

Radna skupina osmišlja plan za krađu uređaja za šifriranje iz doba Sovjetskoga Saveza koji trebaju za dešifriranje poruka. Za to vrijeme Townsend iskušava Lizinu odanost, a Red i Dembe zovu na neočekivan sastanak. Sadržaj je to 15. epizode osme sezone uzbudljive serije Crna lista koju emitiramo u 22:50.

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3) 

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!