Ovoga petka preporučujemo

08.04.2022.

08:01

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Paronimi nisu sinonimi i ne valja ih brkati! Poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Kutija slova od 10:05 posvećujemo stotoj godišnjici rođenja Vesne Parun. Doznajte zašto je ona jedna od najvećih umjetnika riječi koje je hrvatska književnost imala. Na koji je način objašnjavala nevjerojatnu popularnost svoje pjesme „Ti koja imaš nevinije ruke”? Što je danas s njezinim djelom i ostavštinom, te na koji je način profesorica Sanja Knežević pročitala njezin opus i objavila znanstvenu studiju "Golubica iz crnog maslinika"?

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

 Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Gradski muzej Čazma gdje ćemo saznati kakvu nam priču pripovijeda ručkica posude iz brončanoga doba.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Biološki signal za metastatski rak prostate uz dodatna klinička ispitivanja mogao bi postati precizan, praktičan i jeftin marker za metastatski rak prostate. On je dobiven u suradnji hrvatskih znanstvenika iz Instituta Ruđer Bošković i Kliničkog bolničkog centra Sestara Milosrdnica. Bit će to jedna od tema emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30, u kojoj komentiramo objavljivanje potpune verzije uređenog ljudskog genoma. Sudjeluju Đurđica Ugarković i Ana Froebe. 

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10 donosimo reportažu snimljenu u vrtu i o rasadnicima Agronomske škole u Zagrebu. Doznajte što sve uzgajaju i na koji način možete doći do njihovih presadnica i uzgojiti ih u svom vrtu.

Proljeće je doba u kojem uživamo u prirodi stoga su i naše mudrice odlučile ići na izlet. Kako im je bilo poslušajte u emisiji Mudrice od 13:45. 

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo 12 studijski album OOCHYA, velškog sastava Stereophonics.

Petak prije Nedjelje Muke Gospodnje - Cvjetnice, pučki zvan Žalosni petak, nekoć se svetkovao kao blagdan Sedam žalosti Blažene Djevice Marije. No, posljednju dvadeset i jednu godinu u Požeškoj biskupiji se obilježava kao Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika. U jasenovačkoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa od 17:55 misno slavlje će predvoditi požeški biskup mons. Antun Škvorčević. Molit će se za sve progonjene i ubijene nedužne ljude koji su zbog pripadnosti određenom narodu ili Crkvi stradali, od jasenovačkog i starogradiškog logora do bleiburškog, vukovarskog, voćinskog i drugih križnih putova.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Marte Santrić Lukinić: Gitin guščić. 

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Metaforu od 20:15 počinjemo obilježavanjem stotog rođendana Vesne Parun, pjesnikinje o kojoj se tek uopćeno sve zna. Njezine važne bugarske godine nekako su ostale u sjeni i tumačenja i istraživanja, u emisiji o tome telefonski razgovaramo s prevoditeljicom Ksenijom Banović, a čitamo iz Vesnine knjige Vjetar trakije. 

U nastavku zavirujemo u časopis Alternator koji donosi panoramu ukrajinskih pjesničkih huligana, te se pred kraj emisije vraćamo utabanim stazama svjetske poezije, glasovitim prijevodima na hrvatski jezik.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 20 sati možete slušati glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdanu prašinu s tematskim glazbenim blokovima.

Zvjezdana prašina

Zvjezdana prašina

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Na Trećem programu od 19 sati U hramu pjeva slušamo prvi dio oratorija Golgotha švicarskog skladatelja Franka Martina. Premda relativno slabo poznat, oratorij Golgotha jedno je od velikih vokalno-instrumentalnih remek-djela koje Martin sklada u poratno doba nakon Drugog svjetskog rata, prepoznatljivog tmurnog tona i masivnih zborsko-orkestralnih struktura, čija se modernistička ljepota sve više prepoznaje u suvremenim izvedbama.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2) 

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!