08:06 / 14.10.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga četvrtka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kojom izložbom zagrebačka agencija Brigada obilježava 10 godina svojega rada? Kako inicijativa projekta Motel Trogir - Mediteranska mreža modernizma, izložbom Kuća pokraj mora, želi potaknuti proglašenje upravo tog objekta arhitekta Ivana Prtenjaka zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunisa? O svemu tome više u Iskustvu prostora od 10:05.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Iskustvo prostora / HR1

U  emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas na Veneru, planet dražesnog imena, ali grozne atmosfere i još groznije površine.

U zimu 1927. taj je čovjek izjavio da će u vrlo kratko roku stotinu milijuna seljaka u Kini ustati poput oluje i da će ta snaga biti tako brza i nasilna da ju nijedna sila neće moći suzbiti. Trebat će 22 godine da se ostvare predviđanja tog čovjeka. Tko je on? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Svakog četvrtka u Glazbi s potpisom od 14:05 pred nama je kolaž  standarda iz bliže i dalje povijesti kantautorske i rock glazbe, rhythm & bluesa, soula, country-rocka i srodnih žanrova. Uz to, otkrivamo i manje poznate dragulje skrivene u brazdama starih i recentnih albuma.

Današnja emisija donosi imena u rasponu od The Pretendersa do grupe Creedence Clearwater Revival. Osvrnut ćemo se i na novi studijski album Lindseya Buckinghama, čut ćemo velikog Johnnyja Casha, te (uz ostale) prerano preminulu pjevačicu Evu Cassidy.

Emisija Prvom programa Hrvatskog radija

Emisija Prvom programa Hrvatskog radija

Foto: Glazba s potpisom / HR1

Doug MacLeod, američki pjevač i skladatelj, gitaru svira fingerstyle tehnikom. Izbor pjesama s albuma "You Can't Take My Blues", autorski je odabrao Tomislav Goluban, za emisiju Po vašem izboru od 16:05.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

U Religijskom forumu od 18:05 poslušajte: Uz 500. obljetnicu rođenja Stipana Konzula Istranina donosimo razgovor s autorom niza radova iz hrvatske protestantike profesorom emeritusom Alojzom Jembrihom.

Veleapostol, poglavar kršćanske crkve koja svoje djelovanje nadahnjuje na prvim kršćanskim apostolskim vremenima Jean-Luc Schneider posjetio članove Novoapostolske crkve u Hrvatskoj. Najavljujemo međunarodni skup pedagogije zajedništva Pokreta fokolara.

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Četvrtkom na Prvom programu Hrvatskog radija

Foto: Religijski forum / HR1

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču braće Grimm Matovilka.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete slušati od 20:15.

Uz ostalo donosimo: Svečanim programom u Budimpešti je proslavljena 20. obljetnica djelovanja nakladničke tvrtke Croatica i 30. obljetnica postojanja tjednika "Hrvatski glasnik"; izaslanstvo Hrvata BiH bili su u posjetu obnovljene osnovne škole u Petrinji u kojoj, zahvaljujući donaciji Hrvata BiH, učenici u novoj školskoj godini uče u obnovljenim i sigurnim učionicama; u Hrvatskoj matici iseljenika autor Dušan Kalogjera je predstavio knjigu "Na putu bez povratka".

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

U emisiji Homo sapiens od 12:35 gošća Željke Ogreste je dobitnica Zlatne arene za najbolju glavnu žensku ulogu na 68. Pulskom filmskom festivalu zablistavši u filmu Zrinka Ogreste "Plavi cvijet" koji se upravo počeo prikazivati u hrvatskim kinima - Vanja Ćirić.

Četvrtkom na Drugom programu Hrvatskoga radija

Četvrtkom na Drugom programu Hrvatskoga radija

Foto: Homo sapiens / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 19:30 možete pratiti prijenos koncerta iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz Velike dvorane Vatroslava Lisinskog.

Solistica je pijanistica Aleksandra Dovgan, a dirigent Philipp von Steinaecker. Na programu su djela Rubena Radice, Ludwiga van Beethovena i Antona Brucknera.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!